Sve vesti Svet

Ministarstvo odbrane SAD regrutuje i obučava bivše avganistanske pilote da bi pomogli ukrajinskom vazduhoplovstvu

Ministarstvo odbrane SAD regrutuje i obučava bivše avganistanske pilote da bi pomogli ukrajinskom vazduhoplovstvu

Ministarstvo odbrane SAD planira da regrutuje bivše avganistanske pilote koji su pobegli usred povlačenja američkih trupa iz Avganistana da prođu obuku za ukrajinsko vazduhoplovstvo, rekao je vojno-diplomatski izvor.

Kao što znamo, Pentagon je počeo da regrutuje bivše avganistanske pilote koji su pobegli u SAD zajedno sa Amerikancima pre godinu dana. Njihova obuka sada počinje u Kaliforniji sa planovima da ih naknadno pošalju u Ukrajinu preko Poljske – rekao je izvor.

Pentagon ima u planu da regrutuje bivše avganistanske pilote, ali u obuci će biti uključeni ne samo bivši piloti, već i Avganistanci koji su služili u jedinicama specijalnih snaga.

Svima im se nudi da prođu obuku i potpišu ugovor „koji podrazumeva njihovo naknadno raspoređivanje u zonu borbenih dejstava u Ukrajini – dodao je izvor.

Međutim, vojno-diplomatski izvor je istakao da ove mere neće uticati na ukupan ishod ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Svi ovi histerični pokušaji ’zapušavanja rupa‘ samo će odložiti vojnu katastrofu kijevskog režima i političku katastrofu njegovih „sponzora“ u Vašingtonu… Oni neće uticati na krajnji rezultat – naglasio je izvor.

Demonstranti upali u Palatu Republike u Bagdadu, najmanje dve osobe ubijene

Ranije su ruski mediji citirali vojno-diplomatski izvor koji je rekao da je celokupno kvalifikovano operativno osoblje bivšeg ukrajinskog vazduhoplovstva uništeno efikasnim dejstvima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i sistema protivvazdušne odbrane.

Ukrajina je bila prinuđena da angažuje loše obučene kadete u borbenim naletima, što je rezultiralo „katastrofalnim gubicima“ među ostacima ukrajinske avijacije, uključujući avione Mig-29, Su-27 i Su-25, dodao je insajder.

Štaviše, pokušaji da se navodno angažuje više pilota u Poljskoj i drugim istočnoevropskim zemljama nisu uspeli, dodaje se.

Portparol Pentagona Džon Kirbi je još u aprilu rekao da se obuka ukrajinskih snaga odvija na nekoliko lokacija u Evropi. Kirbi je precizirao da su SAD započele obuku sa ukrajinskim oružanim snagama o ključnim sistemima u američkim vojnim postrojenjima u Nemačkoj, pomažući im da nauče napredne sisteme naoružanja, kao što su haubice, radarski sistemi i oklopna vozila.

Kirbi je tada dodao da je Nacionalna garda Floride imala zadatak da obavi „veliki deo“ obuke.

Velika Britanija, koja ostaje drugi najveći snabdevač oružjem kijevskom režimu posle SAD, igrala je veoma aktivnu ulogu u obučavanje ukrajinskih snaga.

Štaviše, Kanada i Švedska su poslale svoje grupe vojnih instruktora u skladu sa programom koji je predstavio premijer Velike Britanije Boris Džonson u junu sa potencijalom za obuku do 10.000 vojnika svakih 120 dana.

Ovo dolazi u trenutku kada će ministri odbrane i spoljnih poslova Evropske unije, koji će se ove nedelje sastati u Pragu, takođe razgovarati o opcijama za uspostavljanje misije EU za vojnu obuku za ukrajinske snage, koja će im uglavnom omogućiti da upravljaju oružjem koje zapadne nacije usmeravaju u Ukrajinu.

Rusija je više puta upozoravala da takve akcije služe samo za raspirivanje i produžavanje sukoba u Ukrajini.

Kremlj je takođe optužio NATO da pokušava da stvori državu neprijateljsku Rusiji u Ukrajini, sa konačnim ciljem da rasporedi svoje trupe na ukrajinskoj teritoriji.

Nulta Tačka/Mediji