Sve vesti Svet

Mislav Kolakušić isprozivao kanadskog premijera Trudoa uživo pred celim parlamentom: Gazite žene konjima, vi ste diktator

Mislav Kolakušić isprozivao kanadskog premijera Trudoa uživo pred celim parlamentom: Gazite žene konjima, vi ste diktator

Poslanik u Evropskom parlamentu (EP) Mislav Kolakušić iz Hrvatske optužio je u utorak Kanadskog premijera Džastina Trudoa da vodi “diktaturu najgore vrste”, i to pravo u lice tokom Trudoovog dvodnevnog boravka u Belgiju.

Zastupnik EP je posebno prozvao Trudoa zbog gušenja osnovnih prava Kanađana, kao i zbog bukvalnog navođenja policijskih konja da gaze žene tokom protesta Konvoja slobode koji su se održavali u Otavi kroz ceo februar.

“Poštovane kolege i građani, premijeru Trudo. Sloboda, pravo na izbor pravo na život pravo na zdravlje pravo na rad za mnoge od nas su osnovna ljudska prava zbog kojih su milioni građana Evrope i širom sveta položili svoje živote”, rekao je Kolakušić.

“Da bismo odbranili svoja prava i prava naše dece koja smo sticali vekovima, mnogi od nas, uključujući i mene, spremni smo da rizikujemo sopstvenu slobodu i svoje živote. Nažalost, danas među nama ima onih koji gaze fundamentalne vrednosti.

“Kanada, nekada simbol modernog sveta, poslednjih meseci je pod vašom kvazi-liberalnom čizmom postala simbol kršenja građanskih prava. Gledali smo kako žene gazite konjima, kako blokirate bankovne račune samohranih roditelja da oni ne mogu deci da plate ni školovanje ni lekove, da ne mogu platiti komunalije za hipoteke i svoje domove”, rekao je Kolakušić, posebno se osvrnuvši na gaženje protestantkinje Mohawk Candy Sero.

“Za vas su to možda liberalne metode, za mnoge građane sveta to je diktatura najgore vrste. Budite uvereni da građani sveta, ujedinjeni mogu zaustaviti svaki režim koji želi da uništi slobodu građana, bilo da su u pitanju bombe ili štetne farmaceutske proizvode”, rekao je.

Izjave su slične izavama rumunskog poslanika u Evropskom parlamentu Cristiana Terhesa , koji je takođe uporedio Trudeaua sa “tiraninom” i “diktatorom” tokom govora u Briselu u februaru, u vezi sa njegovom upotrebom Zakona o vanrednim situacijama.

Trudeau je, međutim, napao demonstrante Konvoja slobode u utorak tokom svog govora u punoj sali poslanika, rekavši da su njihovi lideri “cinični populisti koji pokušavaju da iskoriste” zabrinutost.

NultaTačka