Sve vesti Svet

MISTERIJA KOJA TRAJE! OVO JE MASONSKA ARHIVA KOJU SU OTELI NACISTI TOKOM LOVA NA ČLANOVE OVE ORGANIZACIJE

MISTERIJA KOJA TRAJE! OVO JE MASONSKA ARHIVA KOJU SU OTELI NACISTI TOKOM LOVA NA ČLANOVE OVE ORGANIZACIJE

U početku tolerisani od strane nacista, slobodni zidari su postali predmet režimskih teorija zavere 1930-ih, smatrani liberalnim intelektualcima čiji su tajnoviti krugovi mogli da postanu centri opozicije.

Poznanj: Kustosi koji vrše preglede ogromne istorijske arhive masonerije u Evropi koju su prikupili nacisti u svojoj ratnoj antimasonskoj čistki kažu da veruju da još uvek postoje tajne koje tek treba otkriti.

Od uvida u ženske masonske lože do muzičkih partitura korišćenih na zatvorenim ceremonijama, riznica — smeštena u staroj univerzitetskoj biblioteci u zapadnoj Poljskoj — otkriva do sada skrivene tajne ovih grupa.

Ali ostaje još posla da se u potpunosti ispita svih 80.000 predmeta koji datiraju od 17. veka do perioda pre Drugog svetskog rata.

“To je jedna od najvećih masonskih arhiva u Evropi”, rekao je kustos Iuliana Grazynska, koja je upravo počela da radi na desetinama kutija papira koje se nalaze u ovom arhivu.

Masonic archive amassed by Nazis still has secrets to reveal, curators say  | The Times of Israel

“Još uvek ne znamo ni deo ove misterije”, rekla je ona za AFP, o kolekciji kroz koju su kustosi počeli da prolaze pre nekoliko decenija i koja se čuva u biblioteci UAM u gradu Poznanju.

U početku su tolerirani od strane nacista, slobodni zidari su postali predmet režimskih teorija zavjere 1930-ih, smatrani liberalnim intelektualcima čiji su tajnoviti krugovi mogli postati centri opozicije.

Lože su razbijene, a njihovi članovi zatvoreni i ubijeni kako u Nemačkoj tako i na drugim mestima dok su nacističke trupe prodirale tokom Drugog svetskog rata.

Zbirka je sastavljena po naredbi  nacističkog poslušnika i šefa SS Hajnriha Himlera i sastoji se od mnogo manjih arhiva evropskih masonskih loža koje su zaplenili nacisti.

Archive amassed by Germany's Nazis sheds light on Masonic history

Istraživači ga vide kao dragoceno skladište istorije svakodnevnih aktivnosti loža širom Evrope, u rasponu od jelovnika za proslave do obrazovnih tekstova.

– ‘Rudnik informacija’ –

Spise, kopije govora i spiskovi članova masonskih loža u Nemačkoj i šire nalaze se u arhivi. Neki dokumenti još uvek nose nacistički pečat.

“Nacisti su mrzeli masone”, rekao je za AFP Andrzej Karpowicz, koji je tri decenije upravljao kolekcijom.

Nacistička ideologija je, rekao je, inherentno “antimasonska” zbog svojih antiintelektualnih, antielitnih tendencija.

Biblioteka izlaže neke odabrane predmete, uključujući prvo izdanje najranijeg masonskog ustava napisanog 1723. godine, šest godina nakon što je prva loža stvorena u Engleskoj.

“To je jedan od naših najvrednijih predmeta”, rekla je Grazynska.

Najstariji dokumenti u kolekciji su spise iz 17. veka koji se odnose na rozenkrojcere — ezoterični duhovni pokret koji se smatra pretečom slobodnih zidara čiji je simbol bilo raspeće sa ružom u sredini.

Tokom rata, kako se savezničko bombardovanje pojačavalo, zbirka je premeštena iz Nemačke na čuvanje i podeljena na tri dela — dva su odvezena u današnju Poljsku, a jedan u Češku.

Archive amassed by Germany's Nazis sheds light on Masonic history

Deo koji je ostao u gradu Slawa Slaska u Poljskoj prisvojile su poljske vlasti 1945. godine, dok je ostale uzela Crvena armija.

Godine 1959., poljska masonska zbirka je formalno premeštena u arhiv i kustosi su počeli da je proučavaju — u to vreme, masonstvo je bilo zabranjeno u zemlji pod komunizmom.

Zbirka je otvorena za istraživače i druge posetioce, među kojima su i predstavnici nemačkih masonskih loža koji žele da povrate svoju predratnu istoriju.

To je “rudnik informacija u kojem možete kopati po volji”, rekao je Karpowicz.

NultaTačka/TheTimesOfIsrael