Sve vesti Svet

MMF PROGNOZIRA SMANJENJE EKONOMSKOG RASTA U AZIJI ZBOG ŠIRENJA COVID-a I POREMEĆAJA U LANCU SNABDEVANJA

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka (World Bank), kao sredstvo za kontrolu i upravu globalne ekonomije, nemaju baš vedre prognoze za azijsko tržište, izuzev zemalja koje su u direktnoj kontroli i podređeni ekonomskom mehanizmu establišmenta.

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prognozu rasta azijske ekonomije za 2021. godinu na 6,5%, što je za 1,1 procenat manje od aprilske projekcije.

“Rizici su nagnuti na donju stranu, uglavnom zbog neizvesne dinamike pandemije, efikasnosti vakcina protiv nove varijante virusa, poremećaja lanca snabdevanja i potencijalnih globalnih finansijskih prelivanja iz monetarne normalizacije SAD-a”, rekao je MMF, dodajući da “Globalna pandemija Covid-19 još uvek pustoši regiju.”

Ipak, Azijsko-pacifički region će ostati najbrže rastuća regija na svetu, dodaje se. Očekuje se da će kineska ekonomija porasti za 8% u 2021. i 5,6% u 2022. godini. “Ipak oporavak ostaje neuravnotežen jer privatna potrošnja nastavlja zaostajati usled ponovljenih izbijanja virusa i značajnih zaoštravanja fiskalne politike”, navodi se u izveštaju.

Organizacija očekuje da će Indija ove godine porasti za 9,5% nakon oštrog pada u 2020. godini. Izgledi za rast Japana smanjeni su na 2,4% nakon razočaravajućeg drugog kvartala i produženja vanrednog stanja.

Prema MMF-u, napredne ekonomije poput Australije, Južne Koreje i Novog Zelanda imaju koristi od procvata visoke tehnologije i prometa roba. Dok tržišta i ekonomije u razvoju, posebno zemlje ASEAN-a, i dalje se suočavaju sa ozbiljnim izazovima zbog ponovnog pojavljivanja virusa i slabog sektora razmene roba i usluga.

Po svemu sudeći, virus je danas postao najbolji instrument za regulisanje ekonomskih kretanja, kako na globalnom nivou, tako i za zemlje pojedinačno. Više je nego jasno da zemlje u kojima vladaju anti-kovid mere, ekonomski slabe i isrpljuju sopstvenu privredu, čime pada i potrošnja, a time i promet roba i usluga.

NultaTačka/EmeaTribune