Sve vesti Svet

MMF UPOZORAVA: “INFLACIJA BI MOGLA POSTATI VRLO TEŠKA” ZBOG POREMEĆAJA U LANCU SNABDEVANJA

Pisao Elena Vuk

Inflacija bi mogla “postati vrlo teška” u nekim delovima sveta ako se nastave poremećaji u lancu snabdevanja ili se inflatorna očekivanja ne smire, saopštio je u četvrtak Međunarodni monetarni fond(MMF).

U Sjedinjenim Državama, najvećoj svetskoj ekonomiji, očekuje se da će se inflacija smanjiti 2022. godine, ali kreatori politike bi trebali ostati na oprezu sa obzirom na rizike od porasta, rekao je zvaničnik MMF-a Gerry Rice na redovnom brifingu.

“Nastavak visoke razine inflacije u SAD-u može zahtevati politički odgovor unapred, što bi predstavljalo sistemsku negativnu stranu i za Sjedinjene Države i za globalnu ekonomiju”, rekao je.

Gerry Rice je rekao da su inflaciona očekivanja generalno usidrena u većini ekonomija, dodajući: „Ali ako se poremećaji u snabdevanju nastave ili inflaciona očekivanja postanu neusklađena, inflacija može postati teška“.

On je rekao da centralne banke moraju da “budu budne” na inflatorne pritiske i da MMF radi na scenarijima o monetarnoj i fiskalnoj politici, uključujući efekte prelivanja na ekonomije u usponu od monetarnog pooštravanja u naprednim ekonomijama.

Predsednik Njujorške banke federalnih rezervi John Williams u četvrtak je rekao da inflacija u Sjedinjenim Državama postaje sve šira i da su očekivanja za buduća povećanja cena u porastu, što će kreatori politike pažljivo pratiti.

Rice je napomenuo da su cene prirodnog gasa porasle na rekordne nivoe u nekim mestima širom sveta, ali MMF očekuje da će se cene energije vratiti na normalnije nivoe tokom sledeće godine kada potražnja za grejanjem oslabi i ponude se prilagode.

Nije imao neposredan komentar na zahtev Bajdenove administracije da neke od najvećih svetskih zemalja koje u velikim količinama troše naftu, uključujući Kinu i Japan, razmotre oslobađanje nekih svojih rezervi sirove nafte u koordinisanim naporima da smanje cene i stimulišu ekonomski oporavak.

Nulta Tačka/TheEpochTimes