Sve vesti Svet

MMF upozorava na rizike visoke inflacije koja gura svetsku ekonomiju u recesiju

MMF upozorava na rizike visoke inflacije koja gura svetsku ekonomiju u recesiju

Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovo je snizio prognoze rasta svetske privrede, upozoravajući na rizike visoke inflacije i rata u Ukrajini koji bi svetsku ekonomiju mogao da gurne na ivicu recesije.

Rast globalne ekonomije u 2022. usporiće se na 3,2 odsto, saopštio je MMF, snizivši prognozu iz aprila, prema kojoj je projektovan na 3,6 odsto, prema ažuriranim prognozama koje obuhvataju samo velike ekonomije i glavne grupe ekonomija.

Dodaju da se svetski BDP zapravo smanjio u drugom kvartalu zbog pada u Kini i Rusiji.

Fond je smanjio i prognozu rasta za 2023. godinu, na 2,9 odsto, u odnosu na aprilsku procenu rasta od 3,6 odsto, navodeći kao razlog uticaj strože monetarne politike. „Izgledi su se značajno pogoršali od aprila. Svet bi uskoro mogao da bude na ivici globalne recesije, samo dve godine nakon poslednje“, rekao je glavni ekonomista MMF-a Pjer-Olivije Gurinčas.

Izgledi veoma neizvesni

Fond je saopštio da su najnovije ažurirane prognoze „izuzetno neizvesne” i podložne negativnim rizicima zbog “ruskog rata u Ukrajini”(očigledno oni za to ne krive uvođenje sankcija Rusiji), koji uzrokuje rast cena energije i hrane.

Prema „verovatnom“ alternativnom scenariju, koji uključuje potpuni prekid isporuke ruskog gasa Evropi do kraja godine i dalji pad ruskog izvoza nafte za 30 odsto, MMF predviđa da će globalni rast tada usporiti na 2,6 odsto 2022. i 2 odsto 2023. sa skorom stagnacijom u Evropi i SAD sledeće godine.

Nulta Tačka/Mediji