Sve vesti Tehnologija

Mnogi Youtube kanali u Srbiji ugroženi! Isplivao zvanični NACRT cenzure za one koji pričaju o Rusiji i Ukrajini (VIDEO)

Mnogi Youtube kanali u Srbiji ugroženi! Isplivao zvanični NACRT cenzure za one koji pričaju o Rusiji i Ukrajini (VIDEO)

Tutorijal za moderatore sadržaja na Jutjubu koji se pojavio na društvenim mrežama u utorak pokazuje da je platforma u vlasništvu Gugla označila brojne kritičke stavove o sukobu u Ukrajini kao onim koji „šire mržnju“ ili su „ekstremni“ i može cenzurisati ili demonetizovati kreatore na osnovu toga. Iako matična kompanija Alphabet nije potvrdila ili demantovala autentičnost snimaka ekrana, poljski izvođač koji ih je podelio navodno je već otpušten.

Šest snimaka ekrana koje je ruski novinar Andrej Guselnikov podelio na Telegramu pokazuju interne kodove i primere onoga što je Jutjub označio kao „štetni“ sadržaj u onlajn kursu koji je obavezan za moderatore sadržaja.

Prema slajdovima, „veličanje/promovisanje [simbola] ‘Z’ povezanog sa ruskom vojskom” označeno je kao „širenje mržnje” i „ekstremno” u okviru politike ID 864. To stoji i za tvrdnje koje upućuju na „denacifikacija ukrajinske vlade“, što je rekao i sam ruski predsednik Vladimir Putin u februaru.

РТ

Reći da „ukrajinska vojska napada sopstveni narod“ takođe se smatra problematičnim, i na njih se posmatra kao na umerene „štetne-dezinformacije“ (ID 862) do „štetnih-dezinformacija-ekstremnih“ (ID 863).

Nije bilo pojašnjenja da li će se bilo koji standard primeniti na činjenične izveštaje o ukrajinskoj artiljeriji koja gađa ukrajinske građane koji žive na teritorijama pod ruskom kontrolom.

РТ

Još jedna istaknuta fraza pod tačkama 862 i 863 je „Laboratorije za biološko oružje koje finansiraju SAD u Ukrajini“. Verovatno je ključna reč ovde „biološko oružje“, pošto je postojanje „bioloških istraživačkih objekata“ u Ukrajini priznala podsekretarka američkog državnog sekretara Viktorija Nuland u svedočenju u Senatu u martu, a ruska vojska je u više navrata iznela dokaze da su ove laboratorije bile finansirane od američke vlade, a posebno Pentagona.

Jedan od slajdova prikazuje listu tvrdnji „van delokruga“ , uz napomenu da ne postoji „potpuni blok za sav sadržaj“ koji se odnosi na sukob.

Prema Guselnikovu, izvor procurelih slajdova je državljanin Poljske po imenu Kamil Kozera, koji je nekada radio za Majorela, izvođača radova kojeg je Jutjub angažovao za moderiranje sadržaja. Jutjub je nekako identifikovao Kozeru sa snimaka ekrana i otpustio ga zbog toga. RT ne može nezavisno da proveri autentičnost snimaka ekrana i obratio se YouTube-u za komentar.

Platforma za video hosting, koju zajedno sa Guglom poseduje Alphabet iz Silikonske doline, preduzela je korak bez presedana u cenzuri tako što je početkom marta globalno blokirala RT, Sputnjik i sve kanale „povezane sa ruskim državnim medijima“ , proširivši prvobitnu zabranu koju su naredili vlasti EU. Takođe je „pauzirao“ sva oglašavanje i „sve načine monetizacije“ na platformi – kao što su sponzorstva i superčetovi – u Rusiji.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u maju, izvršna direktorka Jutjuba Suzan Vojcicki rekla je da kompanija nastavlja da posluje u Rusiji kako bi mogla da „isporučuje nezavisne vesti“ Rusima, napominjući da „ono što zaista vidimo u ovom sukobu jeste da informacije imaju ključnu ulogu ali te informacije mogu biti naoružane.”

NultaTačka