Sve vesti Svet

MO Rusije: Šefovi odeljenja i službenici Pentagona učestvovali u stvaranju komponenti biološkog oružja u Ukrajini

MO Rusije: Šefovi odeljenja i službenici Pentagona učestvovali u stvaranju komponenti biološkog oružja u Ukrajini

Šefovi odeljenja i službenici Pentagona, kao i zaposleni njegovih glavnih kompanija-podizvođača učestvovali su u stvaranju komponenti biološkog oružja u Ukrajini, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

Po njegovim rečima, Ministarstvo odbrane Rusije nastavlja da proučava dokumenta koja su dobijena od zaposlenih u ukrajinskim biološkim laboratorijama, a koja se odnose na tajnu vojno-biološku aktivnost SAD u Ukrajini.

„Tokom proučavanja novih materijala, ruski stručnjaci snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu identifikovali su konkretne zvaničnike koji su učestvovali u stvaranju komponenti biološkog oružja. To su šefovi odeljenja i službenici Ministarstva odbrane SAD, kao i zaposleni njegovih glavnih kompanija-podizvođača. Kako pokazuje istraživačko novinarstvo u zapadnoj štampi, ove kampanje su bile direktno povezane sa sinom aktuelnog predsednika SAD Hanterom Bajdenom“, istakao je general-major.

Kako je naglasio, usled specijalne operacije ruskih Oružanih snaga, „prekinuta su istraživanja u ukrajinskim biološkim laboratorijama u kojima se, po nalogu Pentagona, radilo sa sojevima uzročnika posebno opasnih infekcija“.

„Jedan broj dokumenata iz tih laboratorija svedoči o sakrivanju identiteta ispitanika i ozbiljnog rizika po njihove živote“, precizirao je Konašenkov.

Ministarstvo odbrane Rusije takođe je saopštilo da dokumenta, dobijena od zaposlenih u ukrajinskim biološkim laboratorijama, govore o planovima Kijeva da upotrebi bespilotne letelice koje mogu da nose i raspršuju smrtonosne supstance.

Kako je istakao Konašenkov, otkrivene činjenice dokazuju da je kijevski režim ozbiljno razmatrao mogućnost da upotrebi biološko oružje protiv stanovništva Donbasa i Rusije.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije ranije je otkrilo da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa. Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona.

Nulta Tačka/Sputnik