Sve vesti Svet

MO Rusije: Uvodi se režim tišine u Azovstalju radi evakuacije civila

MO Rusije: Uvodi se režim tišine u Azovstalju radi evakuacije civila

Rusija obustavlja sve vojne operacije u Azovstalju u Mariupolju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da ponovo otvara humanitarni koridor i uvodi “režim tišine” radi izlaska civila koji se možda nalaze u fabrici Azovstal u Marijupolju, koja je pod blokadom ruskih snaga.

Oružane snage Rusije i formacije Donjecke Narodne Republike od 14 casova (po moskovskom vremenu) 25. aprila 2022. jednostrano prekidaju sva borbena dejstva, jedinice prelaze na bezbednu udaljenost i obezbeduju povlacenje te kategorije građana u svim pravcima koje izaberu“, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Istakao je da Ruska Federacija potvrduje mogućnost izlaska kroz humanitarni koridor civila (radnog osoblja, žena i dece), prenosi Interfaks Ukrajina.

„Ako su civili i dalje u metalurškom kombinatu, onda kategorički zahtevamo da kijevske vlasti odmah izdaju odgovarajuće naredenje komandantima nacionalističkih formacija da ih oslobode“, rekao je Mizincev.

Pušilin: Nije isključen očajnički pokušaj prodora iz Azovstalja

Pokušaji ukrajinskih ekstremista da naprave proboj iz metalurškog kombinata “Azovstalj” u Mariupolju biće zaustavljeni, ima dovoljno snaga i sredstava, rekao je predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. “Što se tiče mogućih pokušaja proboja, ne može se isključiti mogućnost da dođe do tako očajničkog koraka sa njihove strane, ali imamo dovoljno snage i sredstava da to odmah zaustavimo”, rekao je Pušilin za „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku se održava blokada koja je već izgrađena unutar perimetra, te da savezničke snage čvrsto kontrolišu sve uz vatrenu podršku da se “ne pojave glupe pomisli”.

Nulta Tačka/B92