Sve vesti Svet

Moderator sa Facebook-a tuži kompaniju zbog TRGOVINE LJUDIMA

Moderator sa Facebook-a tuži kompaniju zbog TRGOVINE LJUDIMA

Bivši moderator Facebooka Daniel Motaung tužio je matičnu kompaniju giganta društvenih medija Meta i njenog afričkog podizvođača Sama, navodeći u tužbi podnesenoj u utorak da je kompanija “ podvrgla sadašnje i bivše moderatore sadržaja prisilnom radu i trgovini ljudima radi rada. ”

Moderatori Facebooka uslove rada nazivaju “mentalnom torturom”

Motaung tvrdi da je otpušten zbog organizovanja štrajka 2019. i pokušaja sindikalnog udruživanja Saminih zaposlenih. Podizvođač se, kako navodi, uključio u „ obmanjujući proces zapošljavanja “ tako što je reklamirao poslove u pozivnom centru koji su se ispostavili kao poslovi moderacije sadržaja – uz svu izloženost psihološki štetnom sadržaju.

“ Različiti opisi (agenti pozivnog centra, agenti i moderatori sadržaja) za poziciju moderatora sadržaja su obmanjujući i osmišljeni da prevare nesuđene podnosioce zahteva za posao da nesvesno postanu Facebookovi moderatori sadržaja ”, naveli su Motaungovi advokati u svom podnesku, napominjući da su “ oni koji su tražili posao a koji su odgovorili na poziv za ‘agente’ bili posebno prevareni .”

Sama ne samo da nije pružila zaposlenima adekvatnu podršku za mentalno zdravlje, već je namerno održavala “ toksično radno okruženje ” koje je zabranjivalo moderatorima da emituju svoje pritužbe trećim stranama, uključujući zaposlenima kompanije Meta, navodi se u prijavi. Vreme i kretanje radnika ispred ekrana i kretanje tokom radnog vremena praćeni su korištenjem Metinog softvera i uskraćeni su im “ neplanirani odmori po potrebi, posebno nakon izlaganja eksplicitnom sadržaju ”, umesto toga dobijali su sat vremena “ wellness pauze ” sedmično – vreme za koje neki zaposleni navode da moraju “ moliti ” kako bi im bilo odobreno.

Zaposleni na lokaciji, koja se nalazi u Najrobiju, bili su regrutovani iz cele Afrike, čak do Etiopije, Ugande i Somalije, kao i iz Motaungove rodne Južne Afrike, a pravu prirodu svog posla saznali su tek nakon potpisivanja ugovora i preseljenja – što znači da se nisu mogli jednostavno okrenuti i otići kući ako su smatrali da je prava priroda posla previše uznemirujuća.

Izlaganje o Saminom centru za moderaciju sadržaja objavljeno u časopisu Time otkrilo je da je kompanija plaćala najnižu stopu od svih Meta podizvođača – čak 1,50 dolara po satu, prema izveštaju- Motaung i njegovi advokati pre više od mesec dana pretili su tužbom ako Sama ne učini ozbiljna poboljšanja u tretmanu zaposlenih.

MILIONI ENGLEZA će ostati bez grejanja ove zime? Šef energetike Velike Britanije: Idemo zaista na užasno mesto

Meta je nastojao da se distancira od kompanije, izjavljujući da od svojih partnera zahteva da „ osiguraju vodeću platu, beneficije i podršku u industriji“, dok je Sama zauzvrat negirao bilo kakvu nepravdu u vezi sa Motaungovim odlaskom. Kompanija je tvrdila da je njegov radni odnos ” prekinut zbog neprihvatljivih radnji koje su preduzete protiv kolega zaposlenih koje su ugrozile njihovu sigurnost ” i insistirala je da je proces ” pravičan, jasan i dobro dokumentovan “.

NultaTačka