Sve vesti Svet

MOGUĆE RESTRIKCIJE STRUJE! NAJVEĆA EKONOMIJA EVROPE NA UDARU

MOGUĆE RESTRIKCIJE STRUJE! NAJVEĆA EKONOMIJA EVROPE NA UDARU
Pisao Elena Vuk

Ako dođe do blokiranja projekta “Severni tok 2”, Nemačka bi mogla da se suoči sa prekidima u snabdevanju električnom energijom zbog nedovoljnih isporuka gasa iz Rusije, prenosi nemački dnevnik Handelsblat.

Kako navodi autor članka Jurgen Flauger, Nemačkoj je potrebno više gasa, između ostalog i iz Rusije. U suprotnom, Nemačka neće uspeti da sprovede energetsku tranziciju koja podrazumeva odustajanje od nuklearne energije i proizvodnje električne energije iz uglja.

Nemačka će uspeti da izbegne nestanke struje samo u slučaju masovne gradnje novih gasnih elektrana – one će raditi čak i kada ne duva vetar ili ne sija sunce, navodi Flauger.

Prema njegovom mišljenju, u slučaju blokiranja gasovoda “Severni tok 2” Moskva će početi da traži tržišta u Aziji, što Nemačkoj nije u interesu.

– Berlin bi trebalo da učini sve što je moguće kako se sporovi oko “Severnog toka 2” ne bi zaoštrili – uveren je kolumnista.

Takođe podseća da je Rusija ispunjavala svoje obaveze prema kupcima gasa na Zapadu čak i tokom Hladnog rata dok je bila u sastavu Sovjetskog Saveza.

Gasovod “Severni tok 2” polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. NJegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije “Nord strim 2 AG” kao nezavisnog operatora gasovoda.

Nulta Tačka/SputnikNews