Sve vesti Svet

Moskva: Amerika planira da optuži Rusiju za upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini

Moskva: Amerika planira da optuži Rusiju za upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini

Rusija je optužila SAD da planiraju upotrebu oružja za masovno uništenje (WMD) u Ukrajini kako bi podmetnuli Moskvi.

SAD pripremaju “provokaciju s ciljem da se ruske oružane snage optuže za korišćenje hemijskog, biološkog ili taktičkog nuklearnog oružja” , izjavio je u subotu general-pukovnik Igor Kirilov, načelnik ruskih snaga za zaštitu od zračenja, hemije i biologije.

Prema Kirillovu, navodni planovi uključuju “tri scenarija”. Najvjerovatniji scenario, rekao je, je napadna civile, ili “čin sabotaže na lokacijama Ukrajinaca, koji su bili uključeni u razvoj komponenti oružja za masovno uništenje”.

Kirilov je tvrdio da su potencijalne mete nuklearna elektrana Zaporožskaja, koju od početka marta kontroliše Rusija, i lokacija bivše hemijske fabrike u Kamenskome u istočnoj Ukrajini.

Medijska kuća RBC Ukrajina objavila je prošle godine da je postrojenje u Kamenskome korišćeno za obogaćivanje uranijuma u sovjetsko vreme i da još uvijek sadrži nuklearni otpad. Kirilov je rekao da je rusko Ministarstvo odbrane dobilo dokument koji pokazuje da su tamošnji objekti u kritičnom stanju.

Druga opcija koju Kirilov spominje uključuje „diskretno“ korišćenje oružja za masovno uništenje „u malim količinama“. On je tvrdio da je Pentagon prvobitno planirao da rasporedi oružje za masovno uništenje u Azovstalu, velikoj čeličani u luci Mariupolj na Azovskom moru.

MARIO ZNA i DAMNJAN KNEŽEVIĆ- UDARNO- Evo šta će se desiti ukoliko Vučić uvede SANKCIJE RUSIJI

Dok ruske trupe i trupe Donbasa uglavnom kontrolišu grad, šačica ukrajinskih vojnika i civila ostaje skrivena u čeličani, uglavnom pod zemljom. U četvrtak je ruski predsednik Vladimir Putin prekinuo napad na fabriku, umjesto toga odlučio se za blokadu.

Poslednja opcija je ono što je Kirilov nazvao „otvorena upotreba oružja za masovno uništenje na bojnom polju“. Rekao je da bi se mogao koristiti u gradovima Slavjansk i Kramatorsk, koji su blizu linije fronta i pod kontrolom Kijeva. Kirilov je ovaj scenario nazvao „najmanje verovatnim“.

General je rekao da su prošlog meseca ruske obaveštajne službe pronašle tri drona raspršivača u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson. Tvrdio je da se UAV-ovi mogu koristiti za raspršivanje “bioloških agenasa i toksičnih hemikalija”. Kirilov je tvrdio da su bočice sa nepoznatom supstancom bačene u četvrtak na ruske trupe. On je rekao da bočice proučava Ministarstvo odbrane.

Kirilov je napomenuo da je Rusija odbacila svo svoje hemijsko oružje 2017. godine, dok je Sovjetski Savez ukinuo svoj program biološkog oružja 1972. godine.

Moskva je ranije tvrdila da je Ukrajina održavala programe istraživanja biološkog oružja koje su finansirale SAD, navodeći, kako je rekla, dokumente iz nekoliko laboratorija u zemlji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oštro je negirao ove navode, rekavši da laboratorije sprovode samo “obična naučna istraživanja”.

U intervjuu emitovanom na CNN-u prošle nedelje, Zelenski je rekao da “sve zemlje moraju biti zabrinute” jer bi Rusija mogla da koristi nuklearno ili hemijsko oružje.

Izumi Nakamitsu, najviši zvaničnik UN-a za razoružanje, rekao je prošlog meseca da ta organizacija “nije svesna” bilo kakvih programa biološkog oružja u Ukrajini.

NultaTačka/RT