Sve vesti Svet

Moskva i dalje prati korak Velikog Reseta?! Poručili bankama da dele biometrijske podatke klijenata sa vladom

Moskva i dalje prati korak Velikog Reseta?! Poručili bankama da dele biometrijske podatke klijenata sa vladom

Poslanici u donjem domu parlamenta Rusije odobrili su zakon koji bi obavezao banke da dele biometrijske podatke klijenata sa vladom.

Vlada je pokušala da opravda predlog zakona kao meru za pomoć ljudima u udaljenim oblastima i osobama sa invaliditetom kako bi mogli da pristupe digitalnim uslugama.

Kada to konačno postane zakon, biometrijske baze podataka banaka će morati da budu uključene u jedinstveni biometrijski sistem zemlje (UBS). Saglasnost klijenata neće biti potrebna.

Od lansiranja UBS-a 2019. godine, bilo je zabrinutosti zbog korišćenja, privatnosti i skladištenja.

Obaveštajne službe i agencije za sprovođenje zakona već imaju pristup UBS-u, što je dokaz da vlada koristi biometrijsku bazu podataka za masovni nadzor.

U slučaju curenja podataka, vlada bi to trebalo da prijavi. Predlog zakona navodi da bi curenje podataka trebalo da bude prijavljeno u roku od 24 sata od otkrivanja, a vlada ima tri dana da preduzme neophodne mere da odgovori na curenje podataka, navodi se u izveštaju EuroWeekly-a.

Ovaj potez pokazuje koliko će Rusija ići daleko da proširi svoj nadzor nad svojim građanima. Zbog borbe protiv terorizma, Rusija je nedavno najavila da će uspostaviti nadzor prepoznavanja lica duž svoje granice sa Ukrajinom i na oslobođenim teritorijama pod njenom kontrolom.

Nulta Tačka/Reclaim The Net