Sve vesti Svet

MOSKVA: Tvrdnje Kijeva o ratnim zločinima su LAŽ

MOSKVA: Tvrdnje Kijeva o ratnim zločinima su LAŽ

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje Ukrajine da su ruske trupe počinile ratne zločine u delovima oblasti Harkov koje je Kijev nedavno povratio.

Obraćajući se novinarima u ponedeljak, Peskov je rekao: „ Isti scenario kao u Buči. Sve ide po jednom scenariju. To je laž, rekao je on obećavši da će Moskva braniti istinu.

U intervjuu za Rojters u petak, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uporedio je scene kojima su svedoci ukrajinski vojnici u oblasti Harkova sa „ mnogo gorim nego u Buči“. ”

Ukrajinske vlasti, kao i zapadne vlade i grupe za ljudska prava, optužile su ruske snage da su početkom aprila počinile ratne zločine u gradu Buča u blizini Kijeva – nešto što je Moskva oštro negirala.

Hersonska oblast i DNR traže hitno održavanje referenduma o ujedinjenju s Rusijom

Zelenski je rekao da postoji više od 450 ubijenih u masovnim grobnicama u gradu Izijumu, koji je ponovo zauzela ukrajinska vojska ranije ovog meseca.

On je dalje tvrdio da „ postoje i druge, odvojene sahrane mnogih ljudi. Mučeni ljudi. Čitave porodice na određenim teritorijama. ”

Na pitanje da li Kijev može da dokaže svoju tvrdnju o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage, Zelenski je rekao: „ Postoje neki dokazi i vrše se procene, ukrajinske i međunarodne. ”

Takođe u petak, Oleg Sinegubov, guverner Harkovske oblasti, rekao je novinarima da su nekim od tela ekshumiranih u Izjumu ruke bile vezane.

Kasnije tokom dana, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je novinarima na brifingu da je masovna grobnica otkrivena na severoistoku Ukrajine „ deo, užasno, kontinuuma, priče koja je u toku. ”

Američki diplomata je takođe naglasio potrebu da Ukrajina i njeni partneri „ izgrade dokaze i dokumentuju zločine koji su počinjeni “, jer „ u mnogim slučajevima to predstavljaju ratne zločine. ”

NultaTačka/RT