Sve vesti Svet

MOSKVA UKINULA QR KOD ZA VAKCINISANE! SVI MOGU U RESTORANE I KAFIĆE, NE SAMO ONI KOJI SU PRUŽILI RUKU!

Moskovljani i gosti glavnog grada više neće morati da pokazuju QR kodove kako bi ručali u zatvorenom prostoru restorana, kafića ili barova, najavljuje uredba gradonačelnika objavljena ovog petka.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Uredba stupa na snagu danas, 19. jula, tačno tri nedelje nakon što je uspostavljena kontroverzna mera.

Prošlog meseca, gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin uveo je ograničenja s ciljem povećanja broja vakcinisanih u glavnom gradu zahtevajući od restorana da traže QR kodove koji dokazuju vakcinaciju, nedavni oporavak od COVID 19 ili negativni PCR test. Pravilo nije uticalo na bašte kafića i restorana.

Pored restorana, gradski klubovi, barovi, diskoteke kao i dečije igraonice normalno će raditi od 19. jula, stoji u uredbi.

Potez bez presedana gradskih vlasti naišao je na otpor vlasnika restorana i klubova. Neki vlasnici restorana javno su prkosili ograničenjima iako su se mogli suočiti sa novčanim kaznama.

Gradske restorane i kafiće teško je pogodio nagli pad poslovanja, a oko 170 je zatvoreno otakako su ograničenja stupila na snagu.

MARIO ZNA OTKRIO POVERLJIVI DOKUMENT OPERATIVNE JEDINICE ,,EMP” ,,BLACKOUT WARFARE”

U međuvremenu, Rusija je ove sedmice nastavila bilježiti rekordne brojeve smrtnih slučajeva od koronavirusa. Izuzetno zarazna varijanta Delta sada čini 70% slučajeva Covid-19 u Rusiji, izvijestio je u petak Rospotrebnadzor .

U međuvremenu, Rusija ove nedelje nastavlja da beleži rekordne brojeve obolelih od koronavirusa no uprkos tome mera diskriminacije je ukinuta što je mnogim turistima vratilo osmeh na lice kao i mnogim vlasnicima restorana.