Sve vesti Svet

mRNA vakcine protiv COVID-19 povećavaju rizik od infekcije SARS-CoV-2, pokazuje nova recenzirana studija

mRNA vakcine protiv COVID-19 povećavaju rizik od infekcije SARS-CoV-2, pokazuje nova recenzirana studija

Nova recenzirana studija pokazuje da dve doze mRNA vakcine protiv COVID-19 daju negativnu zaštitu protiv simptomatske infekcije SARS-CoV-2, dok prethodna infekcija bez vakcinacije nudi oko 50% imuniteta.

Nalazi, objavljeni 15. juna 2022. u časopisu New England Journal of Medicine (NEJM), analizirali su podatke od preko 100.000 Omikronom zaraženih i nezaraženih stanovnika u Kataru od 23. decembra 2021. do 21. februara 2022.

Autori su uporedili efikasnost mRNA vakcina Pfizer i Moderna, prirodni imunitet od prethodne infekcije sa drugim SARS-CoV-2 varijantama i hibridni imunitet (kombinacija infekcije i vakcinacije) protiv simptomatske infekcije Omikronom i teškog, kritičnog i fatalnog COVID-19.

Istraživači su otkrili da su oni koji su imali prethodnu infekciju SARS-CoV-2, ali nisu bili vakcinisani, imali 46,1% i 50% imunitet protiv podvarijanti BA.1 i BA.2 Omicron, više od 300 dana nakon prethodne infekcije.

Međutim, pojedinci koji su primili dve doze Pfizer i Moderna mRNA vakcine, ali prethodno nisu bili zaraženi, završili su sa negativnim imunitetom protiv podvarijanti BA.1 i BA.2 Omicron — što ukazuje na povećan rizik od infekcije u poređenju sa nekim bez prethodne infekcije i Covid-19 vakcinacije.

Šest meseci nakon druge doze Pfizera, imunitet protiv bilo koje infekcije Omikronom pao je na -3,4% ispod prosečne osobe bez infekcije i vakcinacije, što je kao kontrola postavljeno na 0.

Za dve doze Moderne, imunitet protiv bilo koje infekcije Omikronom pao je na -10,3% oko šest meseci nakon poslednje doze.

Studija- The New England Journal of Medicine- https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2203965

Nulta Tačka