Sve vesti Tehnologija

Muče se da lansiraju raketu na Mesec ali NASA tvrdi da može da proizvede KISEONIK na MARSU

Muče se da lansiraju raketu na Mesec ali NASA tvrdi da može da proizvede KISEONIK na MARSU

Nakon što je u aprilu prošle godine NASA rover “Perseverance” navodno stvorio kiseonik na Marsu napravljen je ogroman korak napred ka bližem naseljavanju ove planete.

Naime, naučnici su navodno uspešno proizveli kiseonik preko instrumenta Moxie, uređaja veličine tostera, postavljenog na rover, koji razdvaja atmosferu bogatu ugljen-dioksidom.

Sve nade koje NASA polaže u slanje ljudi na Mars u narednih 20 godina zavisi od sposobnosti da se napravi kiseonik, kako je neophodan za same astronaute, ali i za povratak rakete na Zemlju. (Ali prvo da makar lansiraju raketu i posadu na mesec, pošto im ne ide nešto)

Oko 25 tona kiseonika potrebno je kako bi se raketa lansirala nazad na Zemlju zajedno sa astronautima.

UTORAK 21h! MARIO ZNA UŽIVO VS SVI GLOBALISTIČKI PIJUNI- RAZOTKRIVANJE PLANOVA MOĆNIKA

Kako tvrde iz NASA-e u budućnosti bi instrument mogao da bude poslat na površinu Marsa pre misije sa posadom kako bi napravio dovoljno zaliha ovog vitalnog gasa. Takođe, tehnologija bi radila celodnevno.

Profesor Džefri Hofman, zamenik glavnog istraživača Moxi-ja sa Odeljenja za aeronautiku i astronautiku MIT-a, nazvao je nove podatke “istorijskim”.

– Ovo je prva demonstracija stvarnog korišćenja resursa na površini drugog planetarnog tela i njihovog hemijskog transformisanja u nešto što bi bilo korisno za ljudsku misiju – dodao je on.

Kako je naveo, ključan izazov je bio da se dokaže da je Moxie sposoban da proizvede kiseonik čak i po drastično promenljivim uslovima.

Postavlja se pitanje, kako jedna organizacija poput NASA-e koja se muči poslednjih dana da lansira raketu na mesecu koju je kako tvrde slala i pre više od 50 godina uopšte ima smelosti da razmišlja o nekom životu na Marsu? Lažna nada možda? Nama je dovoljna i ova planeta.

NultaTačka