Stav

MUZIČAR (30), PROVAKSER NA KORAK OD SMRTI UPRKOS VAKCINACIJI! “NEMA OBJAŠNJENJA ZAŠTO MI JE BILO TOLIKO LOŠE”

Dvostruko bockani gitarista jedva je preživeo Covid infekciju ali kako bi rekli provakseri, da se nije vakcinisao sigurno bi umro.

Kada je gitarista Aled Dejvis bio pozitivan na Covid-19 prošlog avgusta, nije imao razloga da bude preterano zabrinut. Ne samo da je bio dvostruko uboden, već je proveo veći deo svog života u relativno dobrom zdravstvenom stanju.

Ipak, u roku od nekoliko dana od pokazivanja simptoma groznice i upornog kašlja, 30-godišnjaku se stanje brzo pogoršalo i morao je u hitnu.

Mladiću se disanje pogoršalo do te mere da su mu pluća potpuno otkazala i ostavila ga samo „par sati“ od smrti.

“Moje stanje se toliko pogoršalo da su telefonirali mojim roditeljima da kažu da verovatno neću izaći iz ovoga živ. Moja pluća jednostavno nisu mogla da podnesu infekciju”, rekao je on.

Pomoćni radnik Aled, koji je bio pozitivan na Covid 26. avgusta, rekao je da će izaći iz desetodnevne izolacije nakon što se probudio 4. septembra nesposoban da diše.

„Nisam izgubio ni ukus ni miris, ali sam imao sve druge simptome, uključujući bolove u telu, glavobolje i nisam mogao da spavam“, rekao je Aled, čija se cela porodica razbolela od virusa.

„Prvog dana (bio sam pozitivan) bio sam dobro, ali onda su stvari postajale sve gore i gore sve dok nisam mogao da dišem, nisam mogao da pričam i usne su mi postale plave.“

Ubrzo nakon što su pozvali 999, bolničari iz Velške hitne pomoći stigli su u njegov dom u Tredegaru i odvezli ga u Univerzitetsku bolnicu Grange u Cwmbranu, gde mu je odmah pružena podrška za disanje.

Ali posle nekoliko dana u izolaciji na Covid odeljenju, trebalo ga je odvesti na intenzivnu negu, staviti na respirator i staviti u indukovanu komu.

„Očigledno sam bio nervozan zbog toga. Znao sam koliko je ozbiljno biti stavljen na respirator, ali doktori su znali šta je najbolje za mene“, rekao je on.

Nakon tri dana na respiratoru, bolničko osoblje nije moglo da primeti poboljšanje Aledove plućne funkcije pa je doneta odluka da se on premesti kolima hitne pomoći u bolnicu Gaj i Sent Tomas u Londonu gde će biti stavljen na ECMO aparat.

Mašina je delovala kao veštačko plućno krilo za Aleda, dok su njegova sopstvena pluća isceđena od infekcije i dobila preko potreban odmor.

„Morali su da iscede svu krv iz mog tela na jednoj strani i da je gurnu nazad kroz drugu stranu sa svežom oksigenovanom krvlju jer nisam proizvodio kiseonik“, objasnio je on.

“Morate da ispunite određene kriterijume da biste čak išli na ECMO mašinu, tako da sam imao veliku sreću. Koristi se kao poslednje sredstvo kada sve druge opcije nisu uspele.”

Srećom, Aled je dobro reagovao na mašini i izašao je četiri dana kasnije. Zatim je vazdušnim vozilom hitne pomoći prebačen u Univerzitetsku bolnicu Grange na dalje lečenje.

„Probudio sam se (iz kome) 16. septembra i nisam imao pojma šta se dogodilo. Da su mi rekli da sam upravo bio ventiliran u The Grange-u i ostao tamo, verovao bih im. Imao sam svuda šavove i milion cevi u sebi“, prisetio se.

Aled, koji je svoj 30. rođendan proveo u bolnici, priznao je da je mislio da će njegovi roditelji biti mnogo proći mnogo lošije od njega jer oboje imaju autoimune poremećaje.

„Nema objašnjenja zašto mi je bilo tako loše. Uvek sam bio sklon kašljanju i infekcijama grudnog koša, ali nikada mi nije dijagnostikovano neko oboljenje. Moja pluća su bila nevidljiva – jednostavno nisu mogla da izdrže”

Nakon kratkog boravka u bolnici Nevil Hol posle prelaska iz The Grangea, Aled je otpušten 27. septembra – ali je morao ponovo da uči hodati i da povrati svoju snagu.

Izgubio sam sve mišiće na nogama i rukama – smanjili su se na ništa. Morao sam i da hodam sa štapom. Trebalo mi je pola sata da se popnem uz stepenice kada sam izašao,” rekao je.

Aled je hvalio osoblje NHS tokom svog lečenja od korona virusa i priznao da ne bi preživeo bez njih.

Nakon njegovog iskušenja, Aled je pozvao ljude da poštuju vladine smernice, nose maske i nastave da se vakcinišu, posebno pošto nova varijanta Omikrona preti da donese još infekcija i bolesti u Vels. Sada se raduje što će odsvirati još nastupa sa svoja dva rok benda, De'Lour i Sentri, i nastaviti da vodi Unit 13 Music Studio dok nastoji da se potpuno oporavi.

NultaTačka/WalesOnline