Sve vesti Svet

MUZIČKI TV KANAL U RUSIJI POPIO NOVČANU KAZNU ZBOG ‘GEJ PROPAGANDE’

Sud u Moskvi izrekao je kaznu od milion rubalja (13.780 dolara) ruskom muzičkom kanalu „Muz TV” nakon što je proglašen krivim za promovisanje takozvanih netradicionalnih seksualnih odnosa među tinejdžerima.

Kazna je najveća moguća koja se može izreći kompaniji za kršenje ovog zakona.

Odluka suda usledila je nakon najave u junu ruske medijske organizacije Roskomnadzor, koja je otkrila da će analizirati snimak dodele Muz-TV muzičkih nagrada. Ceremonija nije bila označena kao 18+ i emitovana je tokom dana, što znači da je Roskomnadzor verovao da je prekršen zakon.

Iako Roskomnadzor nije objasnio tačan trenutak koji se smatra neprihvatljivim, emitovanje dodele izazvalo je pometnju u trenutku nakon prikazivanja pop zvezde Filipa Kirkorova i Dave kako dolaze u belom kabrioletu okruženi cvećem i muškarcima u toplesu.

MUZIČKI TV KANAL U RUSIJI POPIO NOVČANU KAZNU ZBOG 'GEJ PROPAGANDE'

Muz-TV je takođe prikazala snimak poznatog blogera Igora Sinjaka kako nosi haljinu i TikTok zvezde Danje Milohine u odeći koja se sastoji od pola smokinga i pola ružičaste haljine.

Rusija je 2013. godine donela ono što je kolokvijalno poznato kao „zakon o gej propagandi“, kojim su uvedena ograničenja na prihvatanje „netradicionalnih seksualnih vrednosti među maloletnicima“.

Zakon je kritikovan na međunarodnom nivou, a njegovi kritičari u zemlji i inostranstvu nazivaju ga napadom na LGBT prava. Političari vladajuće stranke čak su doveli u pitanje zakon, a tadašnja poslanica Oksana Puškina rekla je prošle godine da državnu politiku „treba prilagoditi“.

Prošlog meseca, dva poslanika ruske vladajuće partije najavila su da nameravaju da se žale glavnom tužiocu nakon što su se dva komičara poljubila u televizijskoj humorističnoj emisiji koja je emitovana na nacionalnom nivou, koju je jedan od poslanika nazvao „odvratnom“.

Nulta Tačka/RT