Sve vesti Svet

Na bliskom istoku ključa novi sukob?! HEZBOLAH UPOZORAVA IZRAEL “Videćete paklenu vatru”

Libanska šiitska politička partija i militantna grupa proteklih godina nekoliko puta su se sukobili sa izreaelskom vojskom i ratovali protiv izreaelskih odbrambenih snaga u velikom ratu 2006. godine.

Izreaelu zadnjih dana dobija “savete” da prestane sa upućivanjem pretnji Libanu jer ukoliko se to nastavi suoćiće se sa odgovorom Hezbolaha, upozorio je Hasan Bagdadi, član veća ove grupe.

“Trebalo bi da ne ponove grešku sa svojim proračunima. Ukoliko dođe do rata za Hezbolahom, Izrael će videti paklenu vatru kakvu nikada nisu videli niti mogli da zamisle”– rekao je Bagdadi.

Iran Supplying Hezbollah with More Accurate Missiles – The Iran ObserverOn je sugerisao da je problem izraelskih lidera taj što oni ne uče lekcije iz prošlosti i ne razumeju stvarnu politiku te da ih agresivna i kriminalna priroda uveg tera na avanturizam”

Bagdadijeve pretnje dolaze nakon izjave izraelskog ministra odbrane Benija Ganca koji je krajem prošlog meseca upozorio da će Izrael izvesti masovne udare na prostoru Libana ukoliko se Hezbolah odvaži da napadne.

Former IDF Chief of Staff Benny Gantz registers new party ahead of elections

Spremni smo kao uvek da zaštitimo izraelske građane. Ako napad dođe sa severa, Liban će se tresti”, upozorio je Ganc 26. maja u govoru povodom 39. godišnjice izraelske invacije na južni Liban 1982. “Kuće u kojima se skriva orzžje i u kojima se kriju teroristički operativci postaće ruševina. Naša lista ciljeva za Liban veća je i značajnija od one za Gazu, a račun je spreman za plaćanje ako je to potrebno”

Gancovi komentari usledili su nakon prošlomesečnih borbi između ID-ja i Hamasa, u toku kojih je palestinska politička i militantna grupa ispalila hiljade raketa na južni Izrael, dok je ID gazio Gazu sa stotinama projektila. Sukob, najveći takve vrste od rata u Gazi 2014. godine doveo je do smrti više od 250 ljudi u Gazi i na Zapadnoj obali. Sve ovo je podsećamo počelo nakon što je Izraelska policija napala palestinske vernike u Istočnom delu Jerusalima, kod džamije Al Aksa.

Hezbolah, za čiju se raketnu snagu smatra da je daleko veća od Hamasove, u više navrata upozorio je Izrael na moguću agresiju. Ranije ove godine, čelnik Hezbolaga HAsan Nasralah sugerisao je da će ako rat izbije, Izraelci videti događaje koima nisu svedočili od samog početka Izraela i pozvao Tel Aviv da se ne igra vatrom.

O uredniku

Mario Bojić