Sve vesti Svet

Na desetine hiljada BRITANACA otpočelo štrajk u PLAĆANJU RAČUNA!

Na desetine hiljada BRITANACA otpočelo štrajk u PLAĆANJU RAČUNA!

Uskoro bi cene energije u Velikoj Britaniji trebalo da dostignu rekordne vrednosti, a anonimna grupa pod nazivom „Ne plaćaj UK“ pokrenula je kampanju pozivajući milion Britanaca da prestanu da plaćaju račune za energiju 1. oktobra, kada se očekuje da će cene još jednom skočiti.

Članovi kampanje kažu da se najmanje 75.000 ljudi do sada obavezalo da će otkazati plaćanje svojih zaduženja za gas i struju u znak protesta zbog eskalacije troškova. Britanska vlada sada kritikuje kampanju kao „veoma neodgovornu“, kako je u četvrtak izvestio The Independent.

„Ovo je krajnje neodgovorno slanje poruka, koje će na kraju samo povećati cene za sve ostale i uticati na lični kreditni rejting“, rekao je portparol vlade, a citirala je agencija.

„Iako nijedna vlada ne može da kontroliše globalne cene gasa, mi pružamo 37 milijardi funti pomoći za domaćinstva, uključujući popust od 400 funti na račune za energiju i 1.200 funti direktne podrške najugroženijim domaćinstvima kako bismo pomogli oko troškova života”.

Predviđa se da će vladina gornja granica cene energije, koju postavlja regulator Ofgem, porasti iznad 3.000 funti (3.618 dolara) 1. oktobra, što je povećanje od skoro 65 odsto. Troškovi energije su već porasli za 54% ranije ove godine.

UEFA kaznila Fenerbahče zbog skandiranja imena “Vladimir Putin”

Don’t Pay UK procenjuje da će oko 6,3 miliona domaćinstava u Velikoj Britaniji biti bačeno u siromaštvo do zime, pri čemu će desetine miliona domova iskusiti „nestašicu goriva“, što znači da će potrošiti više od 10% svog prihoda samo na račune za energiju.

Vlada je objasnila da je povećanje troškova energije uzrokovano povećanom globalnom potražnjom, posledicama pandemije Covid-19 i tekućim vojnim sukobom u Ukrajini.

Međutim, rekordni profiti energetskih kompanija poput vlasnika British Gasa, Centrica, izazvali su uzbunu u javnosti i optužbe da provajderi unovčavaju krizu.

„Naši političari i naftne i gasne korporacije su dizajnirali energetski sistem koji samo usmerava novac i profit naviše, bez obzira na ljudske troškove“, rekao je portparol Don’t Pay, dodajući da su rekordni profiti energetskih kompanija neprihvatljivi.

„Ako vlada i energetske kompanije odbiju da deluju, onda će to učiniti obični radnici. Zajedno ćemo uspostaviti fer cenu, a vlada i naftni i gasni giganti će to morati da reše među sobom”.

MARIO ZNA UŽIVO- Počinje ŽURKA- Ovo su dokazi koje GLOBALISTI i njihovi PULENI ne mogu da obore 

Nulta Tačka/RT