Sve vesti Tehnologija

U AMERICI POČINJU TRKE AUTONOMNIH TRKAČKIH AUTOMOBILA BEZ VOZAČA SAMO ,,ČISTA” VEŠTAČKA INTELIGENCIJA (VIDEO)

Pisao Elena Vuk

Ljubitelji auto-trka ove jeseni su pred spektaklom, jer se trkački automobili sa veštačkom inteligencijom spremaju za učešće na ovogodišnjem Indianapolis Motor Speedway(IMS) trkama.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Univerzitetski timovi i kompanije širom sveta takmičiće se u fizičkoj Indy Autonomous Challenge (IAC) trci u Oktobru 2021. Razlika u ovoj trci je u tome što nema vozača, umesto toga visoko specijalizovani AI računar će pokretati trkačke automobile po stazi.

Svaki od timova koji se takmiči na ovoj trci dobiće isti trkački automobil AV-21 proizveden u Dallar-u koji je naknadno opremljen radarom, kamerama, ultrazvučnim i infracrvenim senzorima, zajedno s LiDAR-om. Dallar je poslednje dve decenije proizvodio trkačke automobile za seriju Indy.

IAC je pokazao jedan od autonomnih trkačkih automobila koji su sposobni za velike brzine.

IAC je organizovala IMS i Energy Systems Network(ESN), neprofitna organizacija sa sedištem u Indianapolisu. Trka nastoji da unapredi bezbednost i brzinu autonomnih vozila.

Pobednički tim će dobiti 1,5 miliona dolara. Speedway je idealna staza za prikazivanje autonomnih trka za milione Amerikanaca.

“To bi moglo probuditi prosečnog ljubitelja moto sporta i prosečnog građanina”, rekao je Mitchell tokom svojih izjava na zabavi. „Reći će:„ Bože, ako ovi automobili mogu da voze 289 ili 322 km na sat bez vozača, onda je možda (autonomni) automobil na autoputu nešto sa čim se mogu osećati prijatno i bezbedno.”

Primećuje se da pre nego što nam stiže sledeća generacija moto-sporta,  leteći automobili visokih performansi takođe se takmiče ove godine.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka