Sve vesti Svet

Na Tajlandu bi uskoro mogla da počne HEMIJSKA KASTRACIJA za seksualne prestupnike

Na Tajlandu bi uskoro mogla da počne HEMIJSKA KASTRACIJA za seksualne prestupnike

Tajlandski Senat je u ponedeljak odobrio zakon koji će dozvoliti seksualnim prestupnicima da izaberu hemijsku kastraciju u zamenu za smanjenje zatvorskih kazni.

Predlog zakona, koji je Predstavnički dom prvi put usvojio u februaru, Senat je odobrio uz dva uzdržana, ali on još nije usvojen.

Nacrt će biti vraćen u Predstavnički dom pre nego što bude podnet na kraljevsko odobrenje, izvestio je Bangkok post.

Prema zakonu, seksualni prestupnici za koje se smatra da su u opasnosti od ponovnog krivičnog dela mogu dobiti injekcije lekova koji će smanjiti njihov nivo testosterona u zamenu za kraće zatvorske kazne. Ali trebalo bi im odobrenje najmanje dva lekara.

„Želim da ovaj zakon brzo prođe“, rekao je u utorak ministar pravde Somsak Thepsuthin. „Ne želim da ponovo vidim vesti o lošim stvarima koje se dešavaju ženama.

Hemijska kastracija zahteva injekciju svaka tri meseca, koja košta oko 100.000 bahta (2.757 dolara) po tretmanu. Seksualni prestupnici koji pristanu na proces biće praćeni 10 godina i moraju da nose elektronske narukvice za praćenje.

Prema procenama vlade, 4.848 od 16.413 osuđenih seksualnih prestupnika puštenih iz tajlandskih zatvora u periodu od 2013. do 2020. ponovilo je krivično delo.

Ali neki su tvrdili da hemijska kastracija neće pomoći u smanjenju seksualnih zločina na Tajlandu . Senator Triroj Krutvečo, koji je takođe lekar i član odbora Predstavničkog doma, rekao je da nema dokaza da hemijska kastracija može efikasno da smanji seksualne nagone prestupnika.

Poljska, Južna Koreja, Rusija, Estonija i devet američkih država su među nacijama koje koriste hemijsku kastraciju seksualnih prestupnika.

Indonezija je 2020. godine naložila hemijsku kastraciju za silovatelje dece kao način da se spreči seksualno nasilje nad decom. Međutim, Human Rights Vatch (HRV) ga je osudio kao „okrutan i ponižavajući oblik telesnog kažnjavanja“.

„Vlada Indonezije ima obavezu da zaštiti decu od seksualnih predatora, ali ti napori ne bi trebalo da uključuju nasilne mere koje krše međunarodno pravo o ljudskim pravima“, navodi HRV u saopštenju.

NultaTačka/TheEpochTimes