Sve vesti Tehnologija

Na zemlju pao meteorit koji nosi VANZEMALJSKU vodu

Na zemlju pao meteorit koji nosi VANZEMALJSKU vodu

Čini se da sastav vode pronađen u meteoritu „mnogo bolje odgovara“ vodi na Zemlji nego led pronađen na kometama.

Voda koja je potekla izvan našeg sveta prvi put je pronađena u meteoritu, koji se srušio u gradu Vinčkomb u Glosterširu ranije ove godine, prenosi Skaj njuz.

Ešli King, istraživač u grupi za planetarne materijale u Prirodnjačkom muzeju, objasnila je da uzorak asteroida, od čega se 12 odsto sastoji od vode, može dati značajne uvide jer nije kontaminiran zemaljskim materijalima.

„Sastav te vode je veoma, veoma sličan sastavu vode u Zemljinim okeanima“, rekao je on za Britanski festival nauke čiji je domaćin Univerzitet De Montfort.

King je istakao da, iako je poređenje sastava vodenih meteorita sa sastavom vode na Zemlji otežano kontaminacijom ovih vanzemaljskih objekata, pronađeni meteorit je u roku od oko 12 sati ostao čist od kontaminacije.

„Sastav vode u ovom meteoritu je mnogo bolji, tako da bi to značilo da su asteroidi – ugljenični asteroidi – verovatno bili glavni izvor vode za unutrašnji solarni sistem, za Zemlju“, elaborirao je King.

Naučnik je takođe otkrio da analiza sugeriše da je meteorit u pitanju došao sa asteroida u blizini Jupitera, koji je navodno formiran pre oko 4,6 milijardi godina , dodaju mediji.

NultaTačka