Sve vesti Svet

Nabenzja: Sjedinjene Američke Države krijumčare naftu i žito iz Sirije

Nabenzja: Sjedinjene Američke Države krijumčare naftu i žito iz Sirije

Sjedinjene Američke Države povećavaju broj krijumčarenja i ilegalnu trgovinu naftom i žitom iz Sirije, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na zasedanju Saveta bezbednosti UN.

„Okupacione snage počele su otvoreno da pljačkaju prirodne i poljoprivredne resurse koje pripadaju narodu Sirije. SAD povećavaju broj krijumčarenja i ilegalnu trgovinu naftom i žitom. Kao što vidimo, to je recept za borbu protiv globalne energetske i prehrambene krize na američki način“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje potpunog mira i stabilnosti u Siriji sprečava ilegalna okupacija velikog dela te teritorije koju sprovode Sjedinjene Američke Države.

„Na okupiranim teritorijama nastavljaju da rade kampovi u kojima su nehumani uslovi za život civila, vlada rasulo i potpuno bezakonje“, rekao je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama.

Podsetimo, Ujedinjene nacije su nekoliko puta izražavale zabrinutost da bi ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini mogla da dovede do prehrambene krize, pa čak i gladi u brojnim zemljama. Kako je ranije rekao Gutereš, problem gladi u svetu se može rešiti samo povratkom Rusije i Ukrajine na svetsko tržište.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Nakon čega su usledile i najoštrije do sada sankcije Zapada protiv Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

MARIO ZNA i BRANIMIR NESTOROVIĆ- Sve će se UBRZO PROMENITI- Budite spremni na KRAH DUBOKE DRŽAVE

Nulta Tačka/Sputnik