Sve vesti Svet

Nacionalisti u Ukrajini strance drže kao taoce, zarobljeno hiljade Indijaca i Kineza

Nacionalisti u Ukrajini strance drže kao taoce, zarobljeno hiljade Indijaca i Kineza

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da nacionalisti u Ukrajini u više gradova na silu zadržavaju na hiljade stranaca, između ostalog iz Indije i Kine.

Prema njegovim rečima, taj broj je šokantan.

– U Harkovu drže – 3.189 državljana Indije, oko 2.700 Vijetnamaca, 202 Kineza, u Sumi – 576 Indijaca, 101 državljanina Gane, 121 državljanina Kine. U Černigovu – devet državljana Indonezije – rekao je on.

Ambasador je dodao da su juče u Harkovu nacionalisti pucali na grupu Kineza koji su pokušali sami da pređu na teritoriju Rusije. Tom prilikom dvojica su ranjena.

Mediji u Srbiji po naređenju ćute ali svetski mediji bruje o skupu podrške u Beogradu (VIDEO)

– Ruski vojnici čine sve kako bi strani državljani bili evakuisani – rekao je on na sednici Saveta bezbednosti UN.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti “zahtevaju odlučnu i hitnu akciju” i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.

Nulta Tačka/Novosti