Srbija Sve vesti

NAJAVLJENA NOVA POSKUPLJENJA! INFLACIJA SE NASTAVLJA U 2022. GODINI

NAJAVLJENA NOVA POSKUPLJENJA! INFLACIJA SE NASTAVLJA U 2022. GODINI

I 2021. bila je godina pandemije, u kojoj je fokus ekonomske politike bio na oporavku privrede… Iz vrha države kažu da je godina bila uspešna, da su finansije stabilne i da će – uprkos energetskom kolapsu – na dalje biti dovoljno energenata. Ali, u narednu godinu ulazimo sa najavama da će cene životnih namirnica nastaviti da rastu. Nakon privrede – od marta, najverovatnije, skuplja struja čeka i građane.

Bolji životni standard – takvo novogodišnje obećanje dali su državni funkcioneri građanima Srbije, uz uveravanja da para u budžetu ima i da će to osetiti svi. Sa aspekta ekonomije za vlast je 2021. bila godina rasta i oporavka, ali su za građane poskupljenja obeležila poslednjih 12 meseci.

Kroz prizmu statistike, godina na izmaku izgleda ovako: privredni rast u 2021. godini, prema zvaničnim podacima, iznosi 7,5 odsto. Ovu godinu obeležila je inflacija i poskupljenja – godišnja stopa inflacije u Srbiji je 7,8 odsto. Javni dug je na 56,9 odsto. Vlast je najavila da će sledeće godine u fokusu biti rast: privrede i životnog standarda, pa najavljuju povećanje plata u javnom sektoru i penzija, ali i isplatu jednokratne pomoći – medicinskim radnicima 10.000, a penzionerima 20.000 dinara.

„Plus“ kakav će Srbija imati u privrednom rastu, kaže predsednik države, biće najveći u Evropi. I ministar finansija, ponosan, čestita građanima Novu godinu i kaže: javne finansija nikada stabilnije.

„Moje obećanje je da ćemo i dalje voditi odgovornu ekonomsku politiku, koja je usmerena ka podizanju životnog standarda – da ne zaboravim: nama je i dalje osnova naše ekonomske politike program Srbija 2025, ciljamo prosečnu platu u decembru 2025. godine od 900 evra, ciljamo penziju od preko 400 evra“, kazao je Siniša Mali.

Iz državne kase, od novca svih građana, vlast je od početka pandemije za pomoć privredi i građanima izdvojila 8,7 milijardi evra, a sledi i po 100 evra mladima od 16 do 29 godina. Sve se to finansira dodatnim zaduživanjem zemlje, upozoravaju ekonomski analitičari.

„Odakle njima pare, ono što smo se šalili – oni kao da su prodali neku svoju dedovinu pa su odatle stavili u budžet. A oni se zadužuju, to je poznata stvar – u naše ime. Ove godine javni dug je povećan za tri milijarde evra – znate šta je tri milijarde evra? To je podeljeno ovako… Lako je na taj način voditi domaćinstvo“, ocenio je ekonomski novinar Mijat Lakićević.

Optimistična obećanja vlasti o boljem životu, međutim, kvare vesti da u 2022. građane čekaju i poskupljenja: zbog inflacije biće veće cene goriva i struje za privredu. Ministarka energetike kaže: struja i gas za domaćinstva neće poskupeti. Bar ne za sada.

„Imaćemo dovoljno energije i energenata. Cene što se tiče domaćinstava i za struju i za gas i za toplotnu energiju – sigurno do kraja grejne sezone, što je mart, kraj marta – ostati nepromenjene, neće se povećavati“, izjavila je Zorana Mihajlović.

Sve će se to odraziti i na cene životnih namirnica, a iz Fiskalnog saveta upozoravaju da je to i ekonomski i socijalni problem, jer na hranu najsiromašniji građani troše najveći deo svih prihoda. Zato će najvažniji zadatak u 2022. biti: ukočiti inflaciju.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA – Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/Mediji