Sve vesti Svet

NAJNOVIJA ANKETA EMERSON KOLEDŽA: ,,DA SU IZBORI U SAD-u DANAS, TRAMP BI ZNAČAJNO POBEDIO BAJDENA”

Džo Bajden pobedio je na predsedničkim izborima u SAD-u, novembra 2020 sa 51 odstao glasova naspram 47% koliko je dobio Donalt Trump. Poznato je da su izbori u SAD-u protekli u znaku nasilja, manipulacija i neverovatno brutalne medijske propagande uperene protiv Trampa međutim danas je situacija drugačija pošto Bajednova administracija trpi velike kritike zbog neuspelog povlačenja SAD-a i NATO-a iz Avganistana.

Ako bi se bivšem predsedniku Donaldu Trampu i sadašnjem Bajdenu omogućilo hipotetičko ponavljanje prošlogodišnjih izbora, republikanski političar pobedio bi svog demokratskog protivkandidata, tvrdi najnovija anketa.

Anketa Emerson College-a objavljena u petak, pokazuje da 47% birača daje prednost Trampu dok 46% ispitanika daje prednost Bajdenu. Oko 6 odsto ispitanika odlučilo bi se za nekog trećeg.

Nacionalno anketiranje 1200 registrovanih birača, sprovedeno između 30. avgusta i 1. septembra, dalje otkriva da bi 39% demokrata preferiralo da se neki drugi stranački kandidat kandiduje 2024. godine.

GOP se i dalje okuplja oko Trampa, kaže Emersonovo istraživanje, jer bi 67 posto republikanaca ponovo podržalo njegovu nominazciju za GOP.

,,Ovi podaci ukazuju na to da republikanci žele da im Tramp bude kandidat”, rekao je Spencer Kimbal, direktor Emerson College Polling-a.

Rejting Džoa Bajdena u međuvremenu je pao. Predsednik SAD-a je na udaru kritika zbog neuspelog povlačenja iz Avganistana što je otvorilo put talibanima, da uz mali otpor preuzmu vlast u toj zemlji i zaplene velike količine vojnog oružja SAD-a.

Anketa kompanije RealClearPolitics pokazala je da je Bajdenovo odobrenje palo za više od 4%, što je njegova najgora ocena do sada. Više od 49 posto ispitanika sada ne odobrava Bajdenov učinak na funkciji, dok je samo 45% za.

Što se tiče Trampa, on nije definitivno naglasio da će se kandidovati 2024. godine, što ostavlja otvoreni prostor.

Džejson Miller, bivši Trampov savetnik, rekao je u četvrtak za Cheddar News da je ,,prilično sigurno” da će se Tramp ponovo kandidovati 2024. godine sa šansama da se to desi između 99% i 100%.

,,Sinoć sam imao dobar razgovor sa njim i otići ću da ga vidi za par dana.. Nije mi rekao čarobne rečei, ako razgovarata s njim nekoliko minuta, sasvim je jasno da će se kandidovati”, dodao je Miller.

Anketa Emerson Koledža-https://emersonpolling.reportablenews.com/pr/september-national-poll-americans-say-us-lost-war-in-afghanistan-blame-bush

NultaTačka/RT