Sve vesti Svet

NAJNOVIJA JUŽNOAFRIČKA STUDIJA SUGERIŠE DA JE OMIKRON MANJE OZBILJAN ČAK I ZA NEVAKCINISANE

NAJNOVIJA JUŽNOAFRIČKA STUDIJA SUGERIŠE DA JE OMIKRON MANJE OZBILJAN ČAK I ZA NEVAKCINISANE
Pisao Elena Vuk

Najnovija studija iz Južne Afrike koja je pokazala da čak i nevakcinisani ljudi zaraženi Omicron varijantom su manje skloni teškom obliku bolesti i ne zahtevaju hospitalizaciju, negu, kao što je to bio slučaj sa predhodnim varijantama.

Studija Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) u regiji Western Cape, koja još nije prošla recenziju, zaključila je uporedivši oko 11.600 pacijenata iz prva tri talasa COVID-19 sa oko 5.100 iz Omikronaskog talas koji je počeo u novembru.

Omicron je globalno imao tendenciju da uzrokuje manje teške bolesti i proporcionalno manje bolničkih prijema i smrtnih slučajeva nego prethodne varijante.

Naučnici pokušavaju utvrditi u kojoj meri je to zbog veće stope imuniteta uzrokovane vakcinacijom ili prošlom bolešću, ili je Omicron suštinski manje gadan.

Studija je zaključila da se otprilike četvrtina smanjenog rizika od teške bolesti s Omikronom može pripisati karakteristikama samog virusa.

“U talasu vođenom Omikronom, teški ishodi COVID-19 su smanjeni uglavnom zbog zaštite koju je pružila prethodna infekcija i/ili vakcinacija, ali intrinzično smanjena virulencija može predstavljati približno 25% smanjen rizik od teške hospitalizacije ili smrti u usporedbi s Deltom, “, stoji u ovoj studiji.

Nulta Tačka/Reuters