Sve vesti Svet

NAJNOVIJA STUDIJA O PRIRODNO STEČENIM ANTITELIMA! POSLE INFEKCIJE COVID-om 19 PRIRODNI IMUNITET TRAJE DO GODINU DANA

Autor: Ivan Pentchoukov

Imunološki sastav velike većine ljudi zaraženih Covid-19 nastaviće nositi antitela protiv ovog virusa najmanje 12 meseci, prema recenziranoj studiji koju je prihvatio Evropski časopis za imunologiju 24. septembra.

Naučnici iz Finskog instituta za zdravlje i socijalnu zaštitu proučavali su prisustvo antitela u 1.292 ispitanih, osam meseci nakon infekcije. Otkrili su da 96 posto njih još uvek nosi neutralizirajuća antitela, a 66 posto još uvek nosi vrstu antitela zvanu nukleoprotein IgG.

Naučnici su zatim istraživali nivoe antitela godinu dana nakon infekcije nasumičnim odabirom 367 ispitanih učesnika ove studije iz izvorne kohorte koji još nisu bili vakcinisani protiv ove infekcije. 89 posto učesnika studije i dalje je imalo neutralizirajuća antitela, a 36 posto je još uvek nosilo IgG antitela.

Nivo antitela bio je veći kod učesnika studije koji su imali težak oblik ove bolesti(COVID-19). U poređenju sa onima koji su imali blagu bolest, ti su subjekti imali dva do sedam puta više antitela najmanje 13 meseci nakon infekcije izazvane koronavirusom.

“Studije pojedinaca koji su se oporavili od infekcije SARS-CoV-2 ključni su za određivanje koliko dugo antitela opstaju nakon infekcije i da li ta antitela štite od ponovne infekcije”, napisali su naučnici (pdf).

Uprkos trajnoj zaštiti od izvorne varijante ovog virusa(vuhanske varijante), studija je otkrila da je efikasnost neutralizacije protiv varijanti Alfa, Beta i Delta sa vremenom oslabila. Smanjenje efikasnosti je “značajno opalo” za Beta varijantu i “samo malo smanjeno” u odnosu na Alfa varijantu. Za varijantu Delta, koja je dominantna varijanta skoro u celom svetu, studija je otkrila da 80 posto učesnika ove studije još uvek ima imunološku zaštitu 12 meseci nakon infekcije.

Studija objavljena u časopisu Nature Medicine u maju otkrila je da nivoe neutralizirajućih antitela kod osobe u velikoj meri predviđaju imunološku zaštitu od infekcija i teških bolesti uzrokovanih Covid-19, opšte poznatim kao novi koronavirus. Prethodne studije pokazale su da antitela perzistiraju šest do 12 meseci nakon infekcije.

Uprkos snažnoj i trajnoj zaštiti nakon infekcije, donešene su obavezne vakcinacije protiv Covid-a u Sjedinjenim Državama, ne nudeći izuzeća na osnovu stečenog imuniteta. The Epoch Times-a, koji je pisao o obaveznoj vakcini za američke koledže i univerzitete nije pronašao nijednu školu koja nudi izuzetke za studente koji su stekli prirodni imunitet. Nedavne obaveze koje zahteva vlada SAD-a na državnom i federalnom nivou, potpuno su zanemarili prirodno stečeni imunitet.

NultaTačka/TheEpochTimes

O uredniku

Elena Čakar