Sve vesti Svet

NAJNOVIJA VEST! I NEMAČKA SE SPREMA DA POSLE AUSTRIJE UVEDE STROŽE MERE SAMO ZA NEVAKCINISANE!

Usled nove panike i očiglednog skoka broja zaraženih uprkos visokoj stopi vakcinacije za koju su govorili da je spasonosna, nova vladajuća većina u Nemačkoj planira da uvede oštre mere – samo za nevakcinisane.

Istovremeno, zakon bi mogao da garantuje da neće više biti lokdauna za sve građane.

Zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih, buduća nemačka vlada, koju će činiti socijaldemokrate, Zeleni i liberali, namerava da pooštri predlog Zakona o zaštiti od zaraza. O merama se još raspravlja, a Bundestag bi o tom zakonu trebalo da glasa u četvrtak.

U ponedeljak (15. novembar) sedmodnevni broj zaraza u Nemačkoj prvi put je prešao 300 na sto hiljada stanovnika. Poređenja radi, u Srbiji je, prema zvaničnim podacima, u poslednjih sedam dana zaražen 404,1 čovek na svakih sto hiljada. Na ovoj neslavnoj tabeli u Evropi vode Slovenija i Gibraltar (preko hiljadu), a sledi Hrvatska (preko 900).

Strah od punih bolnica

Govoreći o tome koje mere bi mogle da se preduzmu, poslanik nemačkih socijaldemokrata Dirk Vize je rekao da su to „znatna ograničenja za nevakcinisane, koja smatramo ispravnim“.

Nevakcinisanim građanima će se možda ograničiti kontakti ili će morati da rade od kuće, a moguće je da će za odlazak na posao ili čak za ulazak u javni prevoz biti potreban negativan test na koronu.

„To je faktički lokdaun za nevakcinisane“, rekao je Vize.

Mere koje, prema novom zakonu, verovatno više ne bi bilo moguće uvesti jesu ograničavanja kretanja i putovanja za sve, zatvaranje ugostiteljskih i smeštajnih objekata, kao i prodavnica, te ograničavanje sportskih aktivnosti.

Socijalmodemokratski stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbah izrazio je zabrinutost: „Za tri ili četiri sedmice imaćemo tako velike brojeve da će odeljenja intenzivne nege biti potpuno preopterećena. Moraćemo da prevozimo pacijente iz jednog grada u drugi.“

U Austriji lokdaun za nevakcinisane već uveden

Dok se u Nemačkoj tek raspravlja o strožim merama za suzbijanje pandemije, Austrija je već preduzela konkretne korake. U toj zemlji je od ponoći na snazi lokdaun za nevakcinisane starije od 12 godina.

OVO SE NE PROPUŠTA! NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! DR BORISLAV ANTONIJEVIĆ I MARIO ZNA!

Ko nije imunizovan ili nije preboleo koronu u proteklih 180 dana sme da napusti svoj dom samo iz opravdanih razloga. Recimo, radi nabavke, posete lekaru, odlaska na posao ili šetnje iz zdravstvenih razloga.

Trajanje te mere je za početak ograničeno na 10 dana. Najavljene su stroge policijske kontrole, a u slučaju kršenja zabrane preti novčana kazna u iznosu do 1.450 evra.

Ta mera pogađa oko dva miliona ljudi koji nisu vakcinisani. Austrija ima 850 novozaraženih na sto hiljada stanovnika u poslednjih sedam dana.

„Situacija s koronom je ozbiljna“, rekao je kancelar Aleksander Šalenberg na konferenciji za novinare u nedelju, na kojoj je takođe govorio o „sramotno niskom broju vakcinisanih“.

U Austriji je vakcinisano 65 odsto građana, dakle neznatno manje nego u Nemačkoj (67,5 posto).

U Nemačkoj se bolnice sve više pune i vakcinisanim građanima, posebno starijim koji sada primaju i treću dozu vakcine. Prema podacima, i dalje su šanse da nevakcinisani građani teško obole i umru od kovida višestruko veće nego kod vakcinisanih.

NultaTačka/DW