Sve vesti Svet

NAJNOVIJA VEST! SVE VIŠE DRŽAVA TUŽI BAJDENOVU BELU KUĆU ZBOG NAREDBE O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI!

Desetak država podnelo je tužbu protiv nardbe predsednika SAD-a Joea Bidena za obaveznu vakcinaciju protiv Covid-19 za zdravstvene radnike, tvrdeći da administracija pokušava “da federalizuje javno zdravstvenu politiku”.

Tužioci u tužbi, podnesenoj ove nedelje, uključuju državne tužioce država Alabama, Arizona, Georgia, Idaho, Indiana, Louisiana, Južna Karolina, Juta i Zapadna Virdžinija.

Tužba osuđuje Bajdenovu administraciju zbog “igranja zakonskih igara sa sudovima” i “naprezanja kako bi opravdala neopravdan i bez presedana pokušaj federalizacije javne zdravstvene politike i smanjenje ustavnih ovlasti suverenih država”.

To je samo najnovija zakonska prepreka za Bajdenovu obaveznu vakcinaciju, koju on zahteva od poslodavaca sa 100 ili više radnika da zahtevaju da njihova radna snaga bude vakcinisana protiv Covida-19. Odustajanje od vakcinacije znači da zaposleni moraju da budu testirani jednom nedeljno. Poslodavci koji se ne pridržavaju naredbe mogli bi se suočiti sa visokim novčanim kaznama, a to nije sprečilo brojne kompanije da javno kažu da neće poštovati ovu naredbu.

Zdravstveni radnici su, međutim, u većoj nevolji, jer većina nema mogućnost čak ni da se testira jednom nedeljno, a vakcinacije su potrebne za bilo koju zdravstvenu ustanovu koja prima sredstva Medicare ili Medicaid.

U tužbi se tvrdi da bi zaposleni u zdravstvu trebali biti u mogućnosti da “donose sopstvene odluke o svom zdravlju”, a ne savezna vlada.

Sudija Apelacionog suda petog okružnog suda već je odobrio odlaganje ove naredbe na osnovu tužbe više država, uključujući Jutu i Teksas.

U saopštenju od petka, sud je ponovo potvrdio svoj stav o naredbi, rekavši da on predstavlja “ozbiljno kršenje ustava”.

“Federalne sudije su već blokirale stupanje na snagu jedne naredbe, a naredba vezabna za zdravstvene radnike ne bi trebala da prođe drugačije”, rekao je državni tužilac Montane Austin Knudsen o tužbi, tvrdeći da će ova naredba dovesti do nedostatka osoblja i da bi na kraju mogla da ugrozi ” pristup medicinskoj nezi” koja je potrebna Amerikancima.

Desetak država koje tuže Bidena pridružuje se 10 drugih država koje su prošle nedelje pokrenule tužbu zbog naredbe vezane za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika.

NultaTačka/RT