Sve vesti Svet

NAJNOVIJA VEST! ŠVEDSKA OBUSTAVLJA UPOTREBU VAKCINE ,,MODERNA” ZBOG MIOKARDITISA I PERIKARDITISA

Švedska će prekinuti upotrebu Moderna vakcine (MRNA.O) protiv KOVID -19 za osobe rođene 1991. godine i kasnije nakon izveštaja o mogućim nuspojavama, poput miokarditisa, objavila je u sredu 6.10.2021.švedska zdravstvena agencija.

Studije su pokazale vezu između vakcinisanja protiv KOVID-19 i miokarditisa i perikarditisa. Pogotovo među mladima i mladim odraslim osobama, a posebno među dečacima i muškarcima.

Zdravstvena agencija je saopštila kako podaci ukazuju na povećanje miokarditisa i perikarditisa među vakcinisanom omladinom i mlađim odraslim osobama.

„Veza je posebno jasna kada je reč o vakcini Moderna Spajkvaks, naročito nakon druge doze“, navodi se u saopštenju, „dodajući da je rizik od oboljenja vrlo mali, ali da ipak postoji.

Prema rečima državnog epidemiologa Andersa Tegnella, odluka se temelji na novoj kompilaciji nordijskih podataka Agencije za medicinske proizvode.

Pozivaju se svi koji su nedavno primili ovu vakcinu da obrate pažnju na simptome miokarditisa i perikarditisa.

Šta je miokarditis?

Miokarditis se klasifikuje u grupu retkih bolest, ali se procenjuje da svake godine oboli hiljade odraslih i dece širom sveta. Jednostavno rečeno, miokarditis je bolest koja izaziva upalu srčanog mišića. Ovo zapaljenje uvećava i slabi srce, stvara ožiljak i dovodi do napornijeg rada srčanog mišića tokom održavanja cirkulacije krvi kroz telo. Perikarditis je upala srčane maramice koja predstavlja spoljni srčani omotač

Ljudi rođeni 1991. ili kasnije koji su primili prvu dozu Moderne, otprilike 81.000, neće dobiti drugu dozu Moderne, dodaje se.

NultaTačka/Rojters