Sve vesti Svet

Najnovije procene otkrivaju da je do danas propalo čak 1,1 milijardi doza vakcina protiv COVID-a

Najnovije procene otkrivaju da je do danas propalo čak 1,1 milijardi doza vakcina protiv COVID-a

„Rasipanje vakcine protiv Covid-19 uzrokovano je duboko nejednakim globalnim odgovorom na ovu pandemiju“, kaže globalni zdravstveni aktivista

Vlade širom sveta su bacile oko 1,1 milijardu doza vakcine protiv Covida , pokazuju nove procene.

Airfiniti, kompanija za nauku i analizu podataka, rekla je da njena analiza ukazuje na značajno nedovoljno prijavljivanje vakcina koje su prosto propale čekajući.

U javnosti se kaže da je ukupno 158 miliona doza odbačeno širom sveta, saopštio je Airfiniti, pozivajući se na novinske izveštaje i vladine izjave.

Većina ovih izveštaja ne precizira koja vrsta vakcine je odbačena. Od onih koji imenuju proizvođača, ruski Sputnjik V ima najveće cifre otpada (25 miliona doza). Sledi AstraZeneca, sa tvrdnjama o 19 miliona izgubljenih vakcina.

Airfiniti-jeva analiza pretpostavlja stopu gubitka od 10 odsto od juna 2021. godine, kada je počela globalna vakcinacija. Ova stopa je uzeta iz potvrđenog rasipanja u Sjedinjenim Državama i faktora u prosečnom roku trajanja od šest meseci.

Prema procenama kompanije Airfiniti, do danas je isporučeno 14 milijardi doza vakcine širom sveta, od kojih je 1,1 milijarda bačena i neiskorišćena.

Dr Met Linli, direktor analitike kompanije Airfiniti, rekao je: „Uprkos najboljim naporima zemalja da izbegnu rasipanje, određeni stepen je neizbežan.

Julia Kosgei, savetnica za politiku globalnih zdravstvenih kampanja, People's Vaccine Alliance, rekla je da je mnogo rasipanja vakcine Covid-19 izazvano „duboko nejednakim globalnim odgovorom na ovu pandemiju“ odbijajući da makar razmisli o činjenici da vakcine propadaju jer ih niko više ne želi tj. jer su se svi uverili u njihovu “efikasnost”.

NultaTačka/TheIndepentent