Sve vesti Svet

Najveći donator Univerziteta povlači podršku zbog besmislenih Covid pravila

Najveći donator Univerziteta povlači podršku zbog besmislenih Covid pravila

Britanski univerzitet Durham izgubio je svog najvećeg pojedinačnog donatora, multimilionera Marka Hilerija, koji je povukao svoju finansijsku podršku zbog mera usled Covid-19 koja je nazvao „besmislenim“.

Bivši menadžer hedž fonda i bivši student univerziteta, Hileri je donirao skoro 7 miliona funti univerzitetskom Kolingvud koledžu između 2015. i 2021. On je finansirao niz objekata, uključujući novi umetnički centar koji nosi njegovo ime, prema navodima studentskog lista Palatinate, koji je prvi otkrio Hilerijevu odluku da povuče svoju podršku.

On aktivno podržava univerzitet više od 20 godina, organizujući razne događaje, a ponekad čak i plaćajući piće studentima u baru na fakultetu. Izrazio je duboko žaljenje zbog onoga što je nazvao „veoma depresivnim stanjem stvari“.

U intervjuu za Palatinate otkrio je da je, pre svoje odluke da se „povuče“, nekoliko puta kontaktirao univerzitet kako bi izrazio svoje neslaganje oko mera protiv Covid-a. Međutim, ove godine univerzitet je odlučio da usvoji politike za koje je rekao da su čak strože od vladinih, uključujući privremeni povratak na onlajn nastavu i obavezno nošenje maski za lice.

„Potreba i namera koje su trebalo da se pokažu da bi se univerzitet u potpunosti normalizovao i imao isti status kao ostatak društva nisu postojale“, rekao je Hileri.

KONVOJ SLOBODE se širi Evropom: Kamiondžije pred Parizom, sledeća stanica Brisel

On se požalio da se iste „pedantne i neefikasne politike koje prioritete studenata koji plaćaju školarinu stavljaju na dno gomile jednostavno nastavljaju i usavršavaju“, dodajući da neće ponovo posetiti Durham „dok je nametnuto i jedno pravilo vezano za Covid na učenike”.

Hileri, koji ima bogatstvo od 165 miliona funti i koji se nalazi na 743. mestu na Sandej tajms listi bogatih za 2020., nije isključio da bi u budućnosti mogao da nastavi svoju podršku, podvlačeći, međutim, da je „sve malo prekasno“.

Univerzitet je izrazio zahvalnost na Hilerijevoj „podršci u mnogim inicijativama“, ali je rekao da su zdravlje i bezbednost njegovih studenata i osoblja uvek bili prioritet.

„U svakom trenutku smo bili vođeni lokalnom putanjom pandemije koja je varirala tokom vremena širom Ujedinjenog Kraljevstva“, dodao je portparol.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJI VIDEO NA KANALU MARIO ZNA!

Nulta Tačka/RT