Sve vesti Svet

NAKON NAPADA DRONOVIMA NA BROD U OMANSKOM ZALIVU IZGUBLJENA KONTROLA NAD 6 BRODOVA

Izveštaji kažu da su snage koje podržava Iran možda zauzele tanker Asphalt Princess; Britanska vojska to naziva “potencijalnom otmicom”

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Najmanje šest brodova blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata u utorak je emitovalo upozorenja da su izgubili kontrolu nad upravljanjem pod nejasnim okolnostima jer su britanske vlasti izvestile da je u tom području u toku “potencijalna otmica”.

Nije odmah bilo jasno šta se dešava u blizini obale Fujairah u Omanskom zalivu.

Prema novinskoj agenciji Reuters koja citira dva sigurnosna pomorska izvora, verovalo se da su snage koje podržava Iran zauzele jedan od tankera.

Pomorska služba Lloyd’s List i pomorska obaveštajna firma Dryad Global identifikovali su brod kao tanker za asfalt pod zastavom Paname, Asphalt Princess. Vlasnika plovila, navedenog kao Glory International sa sedištem u slobodnoj zoni Emirata, nije bilo moguće odmah dobiti komentar.

Šest plovila objavio je otprilike u isto vreme putem svojih automatskih sistema za identifikaciju da “nisu pod komandom”, prema MarineTraffic.com. To obično znači da je plovilo izgubilo snagu i da više ne može da se upravljati sa njim.

“U isto vreme, ako se nalaze u istoj blizini i na istom mestu, to se događa vrlo retko”, rekao je Ranjith Raja, stručnjak za naftu i otpremu u firmi za podatke Refintiv. “Ne bi svi brodovi izgubili svoje motore ili sposobnost upravljanja u isto vrijeme.”

Jedan od plovila kasnije se počeo kretati.

Airbus C-295MPA iz Omana, avio-patrola Kraljevskih vazdušnih snaga, satima je leteo u krug nad područjem gde su bili brodovi, prema podacima sa FlightRadar24.com.

Očigledno reagujući na incident, iranska državna novinska agencija IRNA citirala je potparola ministarstva spoljnih poslova Saeed Khatibzadeh-a koji je nedavne pomorske napade u regiji nazvao “potpuno sumnjivim”. On je porekao da je Iran umešan.

Iranske pomorske snage spremne su za pomoć i spašavanje u regiji”, rekao je Khatibzadeh.

Sjedinjene Američke Države nisu nikog okrivile za poslednju epizodu, ali je potparol State Department-a Ned Price rekao da postoji “vrlo uznemirujući obrazac ratobornosti iz Irana”.

“Što se tiče ovog konkretnog incidenta, još je rano za nas da donesemo presudu”, rekla je Price novinarima.

Potparolka Bele Kuće Jen Psaki rekla je da su Sjedinjene Države u bliskom kontaktu sa Britanijom zbog “duboko zabrinjavajućeg” incidenta.

Pomorska trgovinska operacija Ujedinjenog Kraljevstva britanske vojske u početku je samo upozoravala brodove da je “incident u toku”. Nekoliko sati kasnije rekli su da je incident “potencijalna otmica”.

Peta flota američke vojske sa bliskog istoka i britansko ministarstvo odbrane nisu odmah uzvratili pozive za komentar. Vlada Emirata nije odmah priznala incident.

Događaj se dešava samo nekoliko dana nakon što je bespilotna letelica udarila u naftni tanker povezan sa izraelskim milijarderom kod obale Omana, ubivši dva člana posade.

Iran je poricao bilo kakvu ulogu u incidentu, iako su Teheran i njegovi saveznici ranije koristili slične “samoubilačke” bespilotne letelice.

Izrael, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo obećali su “kolektivni odgovor” na napad, bez objašnjenja.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/TimesOfIsrael

O uredniku

Elena Čakar