Sve vesti Svet

NAKON ŠTO JE BAJDEN IZJAVIO DA ,,FACEBOOK UBIJA LJUDE” KORISNICI MASOVNO NAPUŠTAJU OVU MREŽU #DELETEFACEBOOK

Pisao Elena Vuk

U petak se američki predsednik Džo Bajden osvrnuo na Facebook i druge mreže, rekavši da kompanije društvenih medija “ubijaju ljude” kada ne uspevaju da se izbore sa širenjem dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Poznate reakcije konzervativaca u vezi sa “zabranom” i “utišavanjem” njihovih glasova, glavne platforme društvenih mreža retko vide takve stvari od demokrata, ali u četvrtak se čini da je američki predsednik Bajden uputio redak verbalni udarac protiv društvenih medija i dobili su podršku mnogih korisnika mreže.

“Ubijaju ljude”, rekao je Bajden, odgovarajući na pitanje novinara o lažnim i obmanjujućim informacijama o vakcinama protiv koronavirusa na društvenim mrežama. “Jedina pandemija koju imamo je među nevakcinisanima.”

Ubrzo nakon ove primedbe, haštag #DeleteFacebook naglo je postao trend na Twitteru, a korisnici su blatili platformu društvenih mreža kao doprinos dezinformacijama; posebno su spomenuli američkog generalnog hirurga Viveka Murthy-ja i sekretara za štampu Bele Kuće Jen Psaki, koji su ranije usmeno pričali o dezinformacijama na društvenim medijima.

Mnogi su napali i druge platforme društvenih mreža.

Neki su napomenuli da su “izbrisali Facebook” davno.

Prema The Verge-u, Facebook je, nakon predsednikove primedbe, rekao da “neće biti ometan optužbama koje nisu potkrepljene činjenicama”.

„Činjenica je da je više od dve milijarde ljudi videlo autoritativne informacije o COVID-19 i vakcinama na Facebooku, što je više od bilo kojeg drugog mesta na internetu. Više od 3,3 miliona Amerikanaca koristilo je i naš alat za pronalaženje vakcina kako bi saznali gde i kako dobiti vakcinu “, rekao je potparol Facebook-a.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/SputnikInt