Sve vesti Svet

Napeto u Donbasu: Ukrajinska vojska je rasporedila višecevne bacače raketa

Napeto u Donbasu: Ukrajinska vojska je rasporedila višecevne bacače raketa

Ukrajinska vojska rasporedila je višecevne bacače raketa „Grad“ nedaleko od linije razdvajanja, saopštio je portparol uprave Narodne milicije Luganske narodne republike Anton Mikužis.

„Ukrajinska strana nastavlja da krši Minske sporazume, prebacujući zabranjeno teško naoružanje iz mesta gde je bilo povučeno ka liniji razdvajanja, na udaljenosti koja omogućava njihovu operativnu primenu u svakom trenutku. Naša obaveštajna služba je otkrila dva sistema BM-21 „Grad“, iz sastava 24. mehanizovane brigade. „Gradi“ su u ovom trenutku dobro zamaskirani u šimi u području Belogorovke“, rekao je on.

Mikužis je naveo da, bez obzira na to što su dronovi Specijalne posmatračke misije OEBS-a otkrili da se u tom području nalaze navedeni sistemi, u izveštaju misije to nije zabeleženo.

Kamiondžije blokirale i glavni granični prelaz između Kanade i Amerike

On je dodao i da ukrajinska vojska nastavlja sa obukom padobranaca uz korišćenje avijacije u Donbasu.

Sukob na istoku Ukrajine traje skoro osam godina, a za to vreme je, prema podacima UN, stradalo preko 13.000 ljudi, a oko 44.000 je povređeno.

SAD i druge zemlje NATO-a podstiču napetost u Donbasu, jer isporučuju Ukrajini naoružanje i šalju vojne instruktore. Moskva je više puta pozivala da se region prestane pumpati oružjem, jer to može podstaći Kijev na vojne avanture.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJI VIDEO NA KANALU MARIO ZNA!

Nulta Tačka/SrbinInfo