Sve vesti Svet

NATO VRŠI OBUKE ZA POTENCIJALNE NUKLEARNE NAPADE NA RUSIJU

NATO VRŠI OBUKE ZA POTENCIJALNE NUKLEARNE NAPADE NA RUSIJU

NATO razvija kapacitete za razorne nuklearne napade na Rusiju – što podrazumeva uključivanje članova alijanse koji nemaju takvo oružje u operacijama obuke – tvrdi najviši zvaničnik Moskve za kontrolu naoružanja.

U intervjuu za TASS u četvrtak, Vladimir Jermakov, direktor Odeljenja za kontrolu naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, rekao je da su SAD u procesu modernizacije svojih atomskih kapaciteta u Evropi i da su rasporedile rakete na teritorijama nekoliko drugih država članica.

„Prema ekspertskim analizama, pet nenuklearnih zemalja NATO-a drži oko 200 američkih nuklearnih bombi B61“, naveo je Jermakov. „Postoji i infrastruktura za podršku operativnom raspoređivanju ovog oružja, koje je sposobno da stigne do ruske teritorije i pogodi širok spektar lokacija, uključujući i strateške”.

HRVATSKI PREDSEDNIK ZORAN MILANOVIĆ PROGLAŠEN ZA NEPRIJATELJA UKRAJINE

Direktor je naglasio da dok rakete kontroliše Vašington, nuklearni razvoj predstavlja zajednički napor. “Postoje ‘zajedničke nuklearne misije’ između zemalja NATO-a, u toku kojih nenuklearne članice alijanse učestvuju u obukama za razvoj američkih nuklearnih sposobnosti protiv nas”, rekao je on.

Jermakov je takođe rekao da je povlačenje američkog nuklearnog oružja iz Evrope jedan od primarnih ciljeva Moskve u tekućim pregovorima o bezbednosti.

Donacija Nulta Tačka

„Mi smo odlučni da se „zajedničke nuklearne misije“ NATO-a moraju odmah zaustaviti, svo američko nuklearno oružje mora da se vrati na teritoriju SAD i da se likvidira infrastruktura koja omogućava njegovo brzo raspoređivanje“, prokomentarisao je on, rekavši da su ovi predlozi uvršteni na listu bezbednosnih zahteva koje je Moskva isporučila Vašingtonu u decembru.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je u četvrtak razočaranje američkim odgovorom na predloge, rekavši da su SAD odbile da naprave ustupke u vezi sa širenjem NATO-a u istočnoj Evropi. „Glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO-a na istok i razmeštanja visokodestruktivnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije“, objasnio je diplomata.

Nulta Tačka/RT