Sve vesti Tehnologija

NAUČNICI HTELI DA PREĆUTE! Veštačka inteligencija za samo 6 sati izumela 40.000 vrsta hemijskog oružja

NAUČNICI HTELI DA PREĆUTE! Veštačka inteligencija za samo 6 sati izumela 40.000 vrsta hemijskog oružja

Veštačkoj inteligenciji za razvoj lekova bilo je potrebno samo šest sati da dođe do 40.000 potencijalno smrtonosnih hemijskih oružja, otkrila je nova studija.

Autori rada , objavljenog u Nature Machine Intelligence ranije ovog meseca, rekli su da su izveli “misaoni eksperiment” kako bi otkrili mogu li zli akteri zloupotrebiti veštačku inteligenciju (AI). A rezultati njihovog rada pokazali su da je opasnost stvarna.

Kao deo studije, uobičajeni podaci su dati AI, ali je programiran da ih obrađuje na drugačiji način, tražeći toksične kombinacije.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA! MARIO ZNA I MILA ALEČKOVIĆ

“U manje od šest sati nakon pokretanja na našem internom serveru, naš model je generisao 40.000 molekula koji su postigli rezultat unutar našeg željenog praga”, navodi se u časopisu.

Došlo je ne samo do VX spoja, koji je jedan od najopasnijih nervnih agenasa ikada stvorenih, već i do nekih nepoznatih molekula, za koje se predviđa da će biti toksičniji. ”

“Ovo je bilo neočekivano jer skupovi podataka koje smo koristili za obuku VI nisu uključivali ove nervne agense,” istakli su istraživači.

Nalazi su bili toliko alarmantni da je tim imao ozbiljne sumnje da ih uopše objavi, rekao je Fabio Urbina, glavni autor studije, za The Verge.

“Set podataka koji su koristili na VI (veštačka inteligencija) mogao bi se preuzeti besplatno i oni se brinu da je sve što je potrebno neko znanje kodiranja da se dobra AI pretvori u mašinu za pravljenje hemijskog oružja”, istakao je Urbina.

NultaTačka