Sve vesti Svet

NAUČNICI I ISTRAŽIVAČI TRAŽE GLOBALNU ZABRANU SOLARNOG GEOINŽENJERINGA ZBOG KLIMATSKIH PROMENA

NAUČNICI I ISTRAŽIVAČI TRAŽE GLOBALNU ZABRANU SOLARNOG GEOINŽENJERINGA ZBOG KLIMATSKIH PROMENA
Pisao Elena Vuk

Naučnici i istraživači se udružuju protiv solarnog geoinženjeringa kao metod borbe protiv klimatskih promena.

Međunarodna grupa naučnika i stručnjaka želi da sve nacije potpišu pakt o zabrani javnog finansiranja i primene solarnog geoinženjeringa, kao i eksperimenata na otvorenom koji se vrte oko načina da se „zamrači sunce“.

„Sunčevim geoinženjeringom na planetarnoj skali se ne može upravljati na globalno inkluzivan i pravedan način u okviru trenutnog međunarodnog političkog sistema“, napisali su istraživači u otvorenom pismu objavljenom u časopisu Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change ove nedelje.

Koncept solarnog geoinženjeringa ima za cilj snižavanje temperature na Zemlji korišćenjem moderne tehnologije za smanjenje dolazne sunčeve svetlosti. Predlozi uključuju raspršivanje aerosola u stratosferu kako bi se zaustavilo širenje sunčeve energije. Neki to vide kao potencijalni odgovor na globalno zagrevanje.

LEONARDO DiKAPRIO UPOZORAVA DA IMAMO SAMO DEVET GODINA DA IZBEGNEMO TAKOZVANU KLIMATSKU KATASTROFU

Međutim, autori pisma upozoravaju na “neizvesnosti” oko efekata takvih tehnologija na vremenske prilike, poljoprivredu i snabdevanje hranom i vodom.

U pismu se tvrdi da će najsiromašnije nacije sveta postati vrlo ranjive ukoliko moćne zemlje ne stave tehnologiju takvih razmera pod međunarodnu kontrolu.

Trenutni svetski poredak izgleda neprikladan za postizanje tako dalekosežnih sporazuma o pravednoj i delotvornoj političkoj kontroli nad implementacijom solarnog geoinženjeringa.

Predlozi za proučavanje solarnog geoinženjeringa nedavno su izneli mediji u vreme COP26, velikog samita UN-a o klimatskim promenama u Škotskoj u novembru prošle godine.

U martu, Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine SAD-a (NASEM) objavile su izveštaj u kojem se preporučuje ulaganje od 100 do 200 miliona dolara u istraživanje solarnog geoinženjeringa u periodu od pet godina kao deo izrade „robusnog portfelja politika ublažavanja klimatskih promena i prilagođavanja. ” NASEM je tvrdio da eksperimenti na otvorenom koji uključuju ispuštanje supstanci u atmosferu moraju biti ograničeni i podvrgnuti strogoj regulaciji.

NASEM je naglasio da solarni geoinženjering ne bi trebao biti zamena za smanjenje emisije CO2.

Nulta Tačka/RT