Naučnici otkrivaju vezu između brze hrane i raka
Naučnici veruju da su otkrili vezu koja nedostaje između toga kako konzumiranje nezdrave hrane povećava rizik od raka.
Studija u Singapuru proučavala je efekat metilglioksala, jedinjenja koje se oslobađa kada telo razlaže slatku i masnu hranu, na gen koji pomaže u borbi protiv tumora.
U početku, akademici su otkrili da je metilglioksal bio u stanju da privremeno isključi sposobnost BRCA2 gena da zaštiti od stvaranja i rasta raka.
Lekari decenijama znaju da je jedenje brze hrane povezano sa mnogo većim rizikom od raka, čak i ako osoba nije gojazna, ali tačan mehanizam se još uvek ne razume.
To bi, barem delimično, moglo da objasni zašto rak među mladim, naizgled zdravim ljudima postaje toliko rasprostranjen, posebno tumori u debelom crevu.
Ovo su prelomni trenuci, u toku je sluđivanje naroda | Dr Jovana Stojković | Mario Zna, 273 Uživo
Tim je takođe primetio da je studija u suprotnosti sa dugogodišnjom teorijom koja se zove Knudsonova paradigma „dva pogotka“, koja kaže da geni poput BRCA2 moraju biti potpuno neaktivni u telu da bi povećali rizik od raka.
Ovi geni imaju za cilj da pomognu u zaštiti tela od raka, mada se pokazalo da pacijenti koji naslede pogrešne kopije od svojih roditelja imaju povećan rizik od određenih karcinoma, kao što su rak dojke i rak pankreas.
Dr Ashok Venkitaraman, autor studije i direktor Centra za istraživanje raka Nacionalnog univerziteta u Singapuru, rekao je za Medical News Today: „Metilglioksal pokreće uništavanje BRCA2 proteina, smanjujući njegove nivoe u ćelijama.“
„Ovaj efekat je privremen, ali može trajati dovoljno dugo da inhibira funkciju prevencije tumora BRCA2.“
On je primetio da bi ponovljeno izlaganje, kao što je jedenje prerađene hrane i crvenog mesa, između ostalog, povećalo količinu oštećenja gena poput BRCA2.’
Tim je posmatrao efekat metilglioksala na ćelije ljudi koji su nasledili neispravnu kopiju BRCA2 i zbog toga su imali veću verovatnoću da razviju rak.
Eksplozija autizma u potpuno vakcinisanoj Australiji – 25% dece ometeno u razvoju https://t.co/Uk0Jx7EIJb
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) April 29, 2024
Otkrili su da izlaganje metilglioksalu onemogućava supresiju tumora.
„Dobro je dokumentovano da su neke osobe u visokom riziku od razvoja raka dojke, jajnika, pankreasa ili drugih karcinoma jer nasleđuju neispravnu kopiju gena za prevenciju raka — BRCA2 — od svojih roditelja“, rekao je dr Venkitaraman.
„Naša nedavna otkrića pokazuju da su ćelije takvih pojedinaca posebno osetljive na efekte metilglioksala, hemikalije koja se proizvodi kada naše ćelije razgrađuju glukozu da bi stvorile energiju.
„Otkrili smo da metilglioksal inhibira funkciju sprečavanja tumora BRCA2, na kraju izazivajući greške u našoj DNK koje su rani znaci upozorenja za razvoj raka.“
Pored toga, dr Venkitaraman je primetio da su visoki nivoi metilglioksala uobičajeni kod ljudi sa dijabetesom i predijabetesom.
„Naša najnovija otkrića pokazuju da metilglioksal može privremeno da inaktivira takve gene koji sprečavaju rak, što sugeriše da ponovljene epizode loše ishrane ili nekontrolisanog dijabetesa mogu da „doprinesu tome“ tokom vremena i povećaju rizik od raka“, rekao je on.
Međutim, tim je upozorio da je, pošto je studija sprovedena u ćelijama, a ne u ljudima, potrebno više istraživanja na ovu temu.
Istraživanje dodaje dugačku listu studija koje sugerišu da ishrana može da utiče na rizik od raka, posebno kolorektalnog raka.
Istraživanje Klivlendske klinike, na primer, pokazalo je da ljudi mlađi od 50 godina koji su jeli hranu bogatu crvenim mesom i šećerom imaju niže nivoe jedinjenja citrata, koje nastaje kada telo pretvara hranu u energiju i pokazalo se da inhibira rast tumora.
Nova studija objavljena je prošle nedelje u časopisu Cell.