Naučnici povezani sa Svetskim ekonomskim forumom prave lažno „meso“ od gljivica

Naučnici povezani sa Svetskim ekonomskim forumom prave lažno „meso“ od gljivica

Grupa naučnika povezanih sa Svetskim ekonomskim forumom (WEF) upravo je predstavila novi lažni „mesni“ proizvod koji je uzgojen u laboratoriji iz buđi.

Novo sintetičko „meso“ bez životinja kreirali su istraživači iz Nacionalne laboratorije Lorens Berkli i Univerziteta Kalifornija-Berkli.

Joachim Seel, viši naučni saradnik Nacionalne laboratorije Lorens Berkli, naveden je kao „saradnik na dnevnom redu“ globalističkog WEF-a.

Naučnici tvrde da su „otključali potencijal gljivica“ kako bi stvorili ono što nazivaju „održivim, zdravim i ukusom bogatim alternativama za hranu“.

S obzirom da globalisti već uveliko guraju u javnost mlečne proizvode bez životinja i vegetarijanske zamene za „meso“, ovo novo istraživanje dublje se bavi ulogom biotehnologije u zameni poljoprivredne industrije.

Vaju Hil-Maini, kuvar koji je postao bioinženjer i saradnik u oblasti bionauka u laboratoriji Berkli, zajedno sa timom istraživača, veruje da njihovo lažno meso stoji na čelu ove prehrambene revolucije.

Raspad Imperije! U Sjedinjenim Državama sistem je pred pucanjem | Jeremy Ryan Slate | Mario Zna 266

Istraživači povezani sa WEF-om pokušali su da istraže kako se modifikacija gena u gljivicama može koristiti za stvaranje „hrane“ za masovnu javnu potrošnju.

„Mislim da je fundamentalni aspekt sintetičke biologije da imamo koristi od organizama koji su evoluirali da budu zaista dobri u određenim stvarima“, kaže Hill-Maini, postdoktorski istraživač na UC Berkeley, u saopštenju za medije.

„Ono što pokušavamo da uradimo je da pogledamo šta gljivice stvaraju i pokušamo da to otključamo i poboljšamo.

„I mislim da je to važna stvar da ne moramo da uvodimo gene iz veoma različitih vrsta.

„Istražujemo kako možemo da spojimo stvari i otključamo ono što je već tamo.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Communications, koncentrisalo se na višećelijsku gljivicu poznatu kao Aspergillus orizae, ili buđ.

Ova gljiva ima dugu istoriju u istočnoj Aziji, gde se koristi za fermentaciju skroba u sake, soja sos i miso.

Koristeći sistem za uređivanje gena CRISPR-Cas9, tim je napravio precizne izmene u genomu „koji buđi“.

Ove modifikacije su transformisale nekada bele gljive u crvene, omogućavajući stvaranje „hamburgera“ na bazi gljivica uz minimalnu obradu.

„Mislimo da postoji mnogo prostora za istraživanje teksture variranjem morfologije ćelija nalik na vlakna“, objašnjava Hill-Maini, koji je tokom studije bio član Miller Instituta za osnovna istraživanja u nauci na UC Berkeley.

„Dakle, možda bismo mogli da programiramo strukturu vlakana serije da bude duža što bi dalo iskustvo više nalik mesu.

„A onda možemo razmišljati o povećanju sastava lipida za osećaj u ustima i dalju ishranu.

„Stvarno sam uzbuđen kako možemo dalje da posmatramo gljivicu i, znate, da se bavimo njenom strukturom i metabolizmom za hranu.

Ovo istraživanje ne samo da otvara vrata novim izvorima hrane koji zaobilaze troškove i etičke probleme povezane sa proizvodnjom mesa, već predstavlja i značajan napredak u oblasti sintetičke biologije.

Gljivice, sa svojom sposobnošću da efikasno pretvaraju ugljenik u širok spektar molekula, nude neiskorišćeni resurs za proizvodnju hrane, biogoriva, pa čak i lekova.

„Ovi organizmi se vekovima koriste za proizvodnju hrane i neverovatno su efikasni u pretvaranju ugljenika u širok spektar složenih molekula, uključujući mnoge koje bi bilo gotovo nemoguće proizvesti korišćenjem klasičnog domaćina kao što je pivski kvasac ili E. coli,“ primećuje Džej Kizling, viši naučnik u laboratoriji Berkli i profesor na UC Berkliju.

„Otključavanjem koji buđi kroz razvoj ovih alata, otključavamo potencijal ogromne nove grupe domaćina koje možemo koristiti za pravljenje hrane, vrednih hemikalija, biogoriva sa visokim sadržajem energije i lekova.

„To je uzbudljiva nova avenija za bioproizvodnju.“

Hill-Maini kaže da je odlučan da osigura da budući proizvodi zasnovani na gljivicama ne budu samo „održivi i zdravi“, već i da se široko konzumiraju.

Tim sada sprovodi eksperimente sa Neurospora intermedia, još jednom višećelijskom gljivicom.

Planiraju da razviju novi desert dok pokušavaju da zamene tradicionalne mesne i mlečne proizvode laboratorijski uzgojenom „hranom“.

Nulta Tačka/SlayNews

Ne propustite

Pakleni požar na Rodosu izazvali ljudi pokazuje zvanična istraga: "Ne postoji veza sa takozvanim klimatskim promenama"

Pakleni požar na Rodosu izazvali ljudi pokazuje zvanična istraga: „Ne postoji veza sa takozvanim klimatskim promenama“

Zvaničnici na Rodosu potvrdili su da preliminarne istrage pokazuju da
Propao veliki sporazum o trgovini oružja između SAD i Saudijske Arabije zbog "veza" Rijada sa Pekingom i Moksvom

Propao veliki sporazum o trgovini oružja između SAD i Saudijske Arabije zbog „veza“ Rijada sa Pekingom i Moksvom

Američki proizvođač oružja RTX, ranije poznat kao Raytheon Technologies, ​​poništio