Sve vesti Svet

NAUČNICI UPOZORAVAJU DA BI PREVIŠE BUSTERA MOGLO DA IZAZOVE ZAMOR IMUNOLOŠKOG SISTEMA

Dopunske injekcije COVID-19 mogle bi da donesu više štete nego koristi, tvrde naučnici koje je krajem prošlog meseca intervjuisao The New York Times.

Naučnici su upozorili „da bi previše injekcija moglo da naškodi sposobnosti tela da se bori protiv COVID-a“ i „moglo da izazove neku vrstu zamora imunog sistema“.

Prošle nedelje, izraelske vlasti su počele da nude priliku svima starijim od 60 godina da dobiju četvrtu vakcinu ili drugi buster protiv COVID-a.

Međutim, naučnici su rekli Tajmsu, pre nego što je Izrael potvrdio da će ponuditi četvrtu injekciju, da nauka još nije određena po pitanju korišćenja dodatnih bustera za borbu protiv nove varijante Omikron.

Postoji jedan zvanični izveštaj da je Izraelac umro od Omikrona. Međutim, prema The Times of Israel, nejasno je da li je Omikron izazvao smrt te osobe — muškarca u svojim 60-im godinama zbog ranije hospitalizacije zbog druge bolesti.

Novi izveštaj Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva pokazao je da su buster doze manje efikasne protiv Omikrona od prethodnih varijanti, a njihova efikasnost nestaje za samo 10 nedelja.

Profesor Hagai Levin, epidemiolog i predsednik Izraelskog udruženja lekara za javno zdravlje, rekao je za Njujork tajms da nema objavljenih naučnih dokaza da je potrebna četvrta injekcija da bi se sprečila teška bolest od Omikrona.

„Pre nego što date četvrtu vakcinu, bolje je sačekati nalaze nauke“, rekao je Levin.

Beni Mučavski, arhitekta sa sedištem u Izraelu, rekao je za Tajms da je pritisak na administriranje bustera za varijantu Omikron „izgledao kao histerija“.

„Izrael je laboratorija za vakcinu protiv korona virusa“, rekao je Mučavski.

Dr Robert Maloun je ponovio tokom intervjua sa Džoom Roganom:

„Ovih dana ime zemlje je zapravo ‘Pfizreal’. To više nije Izrael. Njihova vlada ima finansijski dogovor sa Pfizerom i oni imaju samo vakcinu Pfizer”.

Maloun je rekao Roganu da naučni podaci ukazuju na to da buster doze više štete nego koriste.

Pozivajući se na podatke iz Danske, on je rekao Roganu da izgleda da postoji „negativna efikasnost u korelaciji sa povećanim dozama“, što znači da što više doza ili bustera pojedinac dobije, veće su šanse da će biti zaražen.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I NENAD ILIĆ!

Nulta Tačka/Covid19Up