Sve vesti Svet

Naučnici zahtevaju novo istraživanje porekla COVID-a 19 uoči Olimpijskih igara u Pekingu

Naučnici zahtevaju novo istraživanje porekla COVID-19 uoči Olimpijskih igara u Pekingu

Spočetkom Olimpijskih igara u Pekingu, grupa međunarodnih naučnika ponovo poziva na “sveobuhvatnu međunarodnu istragu” o poreklo COVID-19.

To je poslednje u nizu oštro formulisanih pisama u kojima se zahteva veća transparentnost od kineske vlade, ponovo izazivajući spornu debatu koja traje tokom mnogo meseci pandemije.

Pismo, koje je potpisalo 20 naučnika iz SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Novog Zelanda, Francuske, Australije, Indije i Japana, odražava ono što su postali široki međunarodni pozivi za temeljnije ispitivanje, nesputano geopolitikom, odakle je COVID 19 došao. Takođe podvlači stalne kritike i SAD i međunarodnih tela zbog nedostatka saradnje kineske vlade.

Olimpijska povelja kaže da je „Cilj olimpizma da sport stavi u službu harmoničnog razvoja čovečanstva, u cilju promovisanja mirnog društva koje brine o očuvanju ljudskog dostojanstva,” ;” napisala je grupa naučnika, čiji je koorganizator Džejmi Mecl, bivši savetnik SZO i viši saradnik u Atlantskom savetu. „Nažalost, kako se sportisti iz celog sveta okupljaju danas na početku Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine, ova plemenita težnja se podriva kroz tekuće napore vlade domaćina da spreči sveobuhvatnu međunarodnu istragu o poreklu pandemija COVID-19.”

Povećano i ujedinjeno ispitivanje porekla COVID-19 je „istinska reprezentacija ideala koji leže u osnovi olimpijskog pokreta,” u pismu se navodi, i da će “promovisati otvorenost i međusobno poverenje,” posebno u vreme kada se svetski sportisti okupljaju u Pekingu.

Ne shvatajući kako virus – koji je sada odgovoran za oduzimanje života više od 5,7 miliona ljudi širom sveta -ostavlja “sve na zemlji i buduće generacije … u povećanom i nepotrebnom riziku od budućih pandemija,” pisalo je u pismu.

Još uvek nije donesen čvrst zaključak o tome odakle je COVID-19 došao, a međunarodna zdravstvena i obaveštajna tela SAD zaustavljena su između dve teorije: da li je virus nastao kao posledica prirodnog prelivanja životinja, ili je došao iz slučajnog curenja laboratorijskog eksperimenta u Vuhanu, Kina.

Nakon 90-dnevnog pritiska predsednika Džoa Bajdena ovog leta da njegove obaveštajne agencije “udvostruče svoje napore” u otkrivanju definitivnijeg zaključka o poreklu COVID-19, obaveštajna zajednica je ostala „podeljena“; o njegovom najverovatnijem poreklu. Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe je u svom izveštaju podvukla prepreke za pronalaženje bilo kakvih konkretnih odgovora, naime, beskorisnu nesaradnju kineske vlade, koja bi “verovatno ometala istragu.”

UŽAS! 6 provaksera prebilo maloletnu devojku jer nije nosila masku

Tim predvođen Svetskom zdravstvenom organizacijom takođe je naglasio da mora postojati više deljenja zapisa, uzoraka i neobrađenih podataka da bi se ostvario pravi napredak.

Prva faza studije SZO o poreklu COVID-19, koja je smatrala da je curenje iz laboratorije „krajnje malo verovatno,” suočio sa gomilom pitanja o pitanjima pristupa i transparentnosti. Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da ima još posla i da procena nije bila “dovoljno opsežna.”

Nekoliko meseci kasnije, Tedros je priznao da je to bilo “preuranjeno”, da tako brzo odbace teoriju o curenju u laboratoriji i naglasili da im je potrebna saradnja Kine sa sirovim podacima iz njihovih laboratorija kako bi se isključila teorija o curenju u laboratoriji.

Zdravstvena agencija UN-a formirala je novi tim naučnika za novu fazu istrage koja je uključivala laboratorijske revizije — što je kineska vlada odbacila, rekavši da ne može prihvatiti bespotrebna “repetitivna istraživanja” kada su “jasni zaključci” već je bio postignut.

Bez svežeg toka tih čvrstih informacija, debata o poreklu COVID-19 ostala je obavijena maglom posrednih dokaza.

“Činjenica je da oni jednostavno nisu, samo nisu transparentni,” Bajden je rekao o Kini na svojoj konferenciji za novinare ranije ovog meseca, dodajući da je „jasno stavio do znanja” predsedniku Si Đinpingu tokom njihovog samita u novembru da „Kina ima obavezu da bude bliža u vezi sa tačno kojim izvorom virusa.”

U međuvremenu, Peking je oštro negirao da je virus mogao doći iz jedne od njegovih laboratorija, tražeći da istraga pogleda van Kine. Kineske vlasti su sugerisale, bez dokaza, da se virus već širio u Sjedinjenim Državama pre kraja 2019. godine, pokušavajući da pomerite oštar fokus na rane virusne grupe Vuhana na teoriju zavere da je COVID-19 došao iz Laboratorija američke vojske.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan objavio je na Tviteru u martu 2020. da je „možda američka vojska donela epidemiju u Vuhan“, tvrdeći da su američki vojni sportisti koji su prisustvovali Svetskim vojnim igrama u Vuhanu u oktobru 2019. mogli biti odgovorni za unošenje COVID-19 u Kinu.

Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane odlučno su povukli optužbu, nazvavši je “dezinformacijama i dezinformacijama”, i Čed Sbragija, tadašnji zamenik pomoćnika ministra odbrane za Kinu, nazvao je tvrdnje da je virus počeo od pripadnika američke vojske „očigledno lažnim i, iskreno, beskorisnim.”

Stručnjaci kažu da bi mogle potrajati godine da se otkrije poreklo COVID-19, čak i uz punu međunarodnu saradnju i netaknuti trag naučnih dokaza. Naučnicima je trebalo više od jedne decenije da identifikuju populaciju slepih miševa koji je bio dom epidemije SARS-a 2002. godine.

Uprkos tome, oni takođe naglašavaju da razumevanje gde i kako je ova pandemija počela može biti ključno za sprečavanje sledeće.

“Razumevanje kako je počela ova užasna kriza je od suštinskog značaja za sprečavanje budućih pandemija,” u pismu je pisalo, “i izgradnju sigurnije budućnosti za sve.”

Nulta Tačka/ABCNews