Sve vesti Svet

NE BRINITE, U NEMAČKOJ SVE PO PLANU! Mogući naslednik Merkelove zastupa TEHNOKRATSKU agendu

NE BRINITE, U NEMAČKOJ SVE PO PLANU! Mogući naslednik Merkelove zastupa TEHNOKRATSKU agendu

Nakon teške kampanje za učvršćivanje njegove pozicije najverovatnijeg naslednika kancelarke Angele Merkel, Armin Laschet, guverner Severne Rajne-Vestfalije, najveće Nemačke regije, dao je intervju za FT gde je izneo svoje ciljeve i uticaj na domaću i spoljnu politiku, koje su u velikoj meri povezane s Merkelovom.

NULTA TAČKA NA TELEGRAMU! PRONAĐITE NAS TAMO GDE NEMA CENZURE! BUDITE DEO SLOBODNE BUDUĆNOSTI

Kao mogući pobednik na septembarskim saveznim izborima i naslednik Merkelove na mestu kancelarke, Laschet je rekao da će fond za oporavak EU više nego verovatno biti jednokratan, a da izbijanje COVID-19 neće odvesti Nemačku i ostatak EU da usvoji federalniji sistem od već postojećeg. Laschet poriče da pokušava “vratiti COVID duha nazad u bocu”, ali insistira na tome da nema razloga zašto se život ne može vratiti u normalu.

Takođe je izjavio:

“Prema pravilima Maastrichta, svaka zemlja je odgovorna za svoje dugove,” kaže on. “Osnovna ideja je izbeći situaciju da jedna zemlja odgovara za dugove druge … a ovaj princip i dalje vredi.”

Iako to još nije zvanično, čini se da je Laschetov CDU u dobrom položaju za pobedu u septembru i zadržavanje kontrole nad najvećom evropskom ekonomijom. To su istorijski izbori sa obzirom na to da se 16-godišnja vladavina Merkelove bliži kraju, dok potencijalno uvodi neviđenu koaliciju između nemačkog desnog centra i levih Zelenih.

Nemačka tehnokratska desna sredina prihvatila je zabranu emisije ugljen-dioksida i Laschet nije izuzetak: on se zalaže za postavljanje cilja za neutralnost do 2045. Međutim, boji se da će ugroziti status Nemačke kao industrijske snage i sva radna mesta koja nemačka industrija stvara.

“20% radnih mesta je u ovoj industriji. U čeličnoj, hemijskoj i automobilskoj industriji,” kaže on. “Važni ekonomski sektori i ključne industrije u našoj zemlji. I želimo da i dalje budu tamo za 20 godina.”

BIL GEJTSA NAPUSTIO NAJBLIŽI SARADNIK I IDOL! Warren Buffet dao ostavku u Bilovoj fondaciji! Bežanija ili nešto treće?

Laschet se zalaže za integrisaniju EU, on se protivi svakom pokušaju opuštanja Nemačke “dužničke kočnice” i ostaje protiv izdavanja zajedničkog duga EU (poput gotovo milijardu dolara izdatih u okviru fonda za oporavak EU).

Obrativši pažnju na COVID-19, Laschet je obećao “desetogodišnju modernizaciju” za borbu protiv aspekata nemačke ekonomije koji naizgled nisu bili spremni za pandemiju. Takođe je proširio ideju o “Nemačkom fondu” za mobilizaciju javnih i privatnih ulaganja u infrastrukturu.

“Otvoren sam za razmišljanje o modelima saradnje sa privatnim kapitalom,” kaže on za FT. “Ali naravno, ne možemo dopustiti da se dogodi situacija da se zaobiđe vladina politika vezana za upravljanje dugom. Dakle, ako to učinite, morate to učiniti u skladu s pravilima državne stabilnosti.”

Po pitanju potencijalnih sukoba sa Zelenima, Laschet je rekao da je otvoren za kompromise. Na Severnom Toku 2(projektu kojem se zeleni protive) Laschet insistira da je Nemačkoj potreban jeftini prirodni plin pre nego što može ugasiti svoje fabrike uglja. Da bi pokušao sprečiti Rusiju da koristi gasovod za kažnjavanje Ukrajine, Laschet je rekao da Nemačka mora preduzeti korake kako bi zaustavila da se gasovod “koristi kao geopolitički instrument protiv Ukrajine”, koji gasovod zaobilazi.

“Pravo pitanje je geopolitički interes i stabilnost Ukrajine, kao i država članica EU na istoku,” kaže on. “Interesi Ukrajine moraju biti zaštićeni. Ako se Rusi toga ne budu pridržavali, osnova sporazuma NS2 prestaće postojati.”

Najveći Laschetovi problemi verovatno će proizaći iz spoljno-političkih stavova Zelenih. Ne samo da se stranka protivi Severnom toku 2, već se protivi i bližoj saradnji sa Kinom, Rusijom i Turskom.

Srećom, Laschet veruje da će mu njegova istorija slaganja sa centrima – uključujući i članstvo u grupi mladih poslanika Bundestaga, poznatom kao “Pizza Connection” zbog mesta okupljanja u pizzeriji u Bonu – pomoći da uveri Zelene na kompromis.

“Za CDU Zeleni više nisu bauk, kao što su bili”, kaže on. Vremena su se promenila – konzervativci već vladaju s eko-strankom u dve zapadne države Baden-Württemberg i Hessen. A koalicije “su moguće na saveznom nivou i u Berlinu. ”

Naravno, ne postoji garancija da će CDU i Zeleni biti partneri u vladajućoj koaliciji. Do izbora je još nekoliko meseci, a čak i nakon rezultata, očekuju se nedeljeza dogovor oko formiranja sledeće vlade, što ostavlja dovoljno prostora za iznenađenja.

U VREME NAJVEĆE CENZURE MEDIJA IKADA VAŠA ULOGA JE VIŠE NEGO ZNAČAJNA! ZATO PODELITE OVAJ ČLANAK SA LJUDIMA KOJE ĆE MOŽDA OVA VEST ZAINTERESOVATI.