Sve vesti Svet

Ne odustaje! Bil Gejts poziva na formiranje globalnog TIMA za delovanje protiv PANDEMIJA

Ne odustaje! Bil Gejts poziva na formiranje globalnog TIMA za delovanje protiv PANDEMIJA

Svetska zdravstvena organizacija trenutno je jedino telo koje može da stvori i upravlja timom zdravstvenih stručnjaka iz više domena za otkrivanje, sprečavanje i borbu protiv budućih pandemija, rekao je suosnivač Microsofta i jedan od kreatora korona virusa Bil Gejts, žaleći se na nedovoljno finansiranje uprkos tome što je glavni donator.

Procenjuje se da je više od 6,2 miliona ljudi umrlo od ili sa Covid-19 tokom pandemije, moguće je da svet tek treba da vidi najgore, upozorio je Gejts u intervjuu za Financial Times objavljenom u nedelju, samo nekoliko dana. pre nego što će njegova nova knjiga, ‘Kako sprečiti sledeću pandemiju’, stići na police.

“Još uvek smo u opasnosti da ova pandemija stvori varijantu koja bi bila još transmisivnija i još fatalnija”, upozorio je Gejts. Govoreći da ne želi da bude “glas propasti i tmine”, Gejts je procenio rizik rekavši “nismo ni videli najgore” od pandemije na i naglasio potrebu da se razviju nove dugotrajnije vakcine.

Ovaj “filantrop” dubokog džepa ponovio je svoj poziv da se uspostavi globalni tim za hitne slučajeve koji deluje u okviru GERM-a (Global Epidemic Response and Mobilization), sa godišnjim budžetom od najmanje milijardu dolara. Gejts je rekao da je količina novca potrebna za inicijativu „veoma mala u poređenju sa koristima“ i nazvao to testom sposobnosti svetskih lidera da „preuzmu nove odgovornosti“.

Prošlog meseca održao je TED Talk u Vankuveru kako bi razradio ideju, takođe opisanu u njegovoj knjizi, rekavši da očekuje da će se grupa sastojati od najmanje 3.000 doktora, epidemiologa, stručnjaka za politiku i komunikacije i diplomata koji deluju pod vođstvom SZO.

Gejtsova knjiga dobila je pohvale od direktora SZO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, koji se u potpunosti složio s njegovim insistiranjem da “moramo delovati na osnovu lekcija naučenih od Covid-a19 i uvesti novi način rada kako bismo mogli pružiti brza, pravedna zdravstvena rešenja kako bismo sprečili sledeću pandemiju”.

Iako Gejtss nije sertifikovani medicinski stručnjak i nije završio fakultet, njegovo ogromno bogatstvo omogućilo mu je da efektivno dominira globalnom zdravstvenom politikom preko Gejts fondacije kao najvećeg privatnog donatora doprinosa globalnom zdravstvenom telu.

MARIO ZNA i dr SEMIR OSMANAGIĆ- ONI neće odustati od svojih AGENDI ali postoji IZLAZ iz svega ovoga

Gejtss je postao uobičajeno ime u raspravama o Covid-u 19 ne samo zahvaljujući milionima koje je njegova fondacija uložila u razvoj i distribuciju vakcina, već i zbog još jednog TED Talk-a iz 2015. godine, u kojem je tehnološki mogul prvi upozorio da je svet bio nepripremljen za „neizbežnu“ globalnu pandemiju.

NultaTačka