Srbija Sve vesti

NE ODUSTAJU! LONČAR PONOVO NAJAVIO KOVID PROPUSNICE PA JOŠ OBJASNIO KAKO ĆE TO IZGLEDATI: ,,PITANJE JE TRENUTKA KADA ĆE SE UVESTI”

– Pitanje je trenutka kada će se u Srbiji uvesti kovid propusnice – kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji ne vidi problem u njihovom kontrolisanju

Priča o uvođenju kovid propusnica opet se vraća u igru. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas je izjavio da ćemo Srbija uvesti pre ili kasnije, da je to pitanje trenutka, kao i da ne postoji problem da se one iskontrolišu, te i objasnio na koji način.

Prema njegovim rečima, kovid propusnice se moraju uvesti iz jednostavnog razloga, a to je da bi se spasilo zdravlje i ljudski životi.

– Mi smo deo Evrope, a u većini zemalja kovid propusnice funkcionišu. Hoće li neko da mi objasni da je kod nas manja demokratija nego u Italiji, Austriji, Nemačkoj, kod njih nigde ne možete da uđete bez kovid propusnica – rekao je ministar danas u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

Upitan da li će on predložiti uvođenje kovid propusnica Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa, nakon što je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nedavno kazala da je propusnice teško iskontrolisati, kao i nošenje maski, Lončar je istakao da neće biti problema da se to iskontroliše.

To funkcioniše krajnje jednostavno. Svaki kafić, restoran, bioskop, ima nekoga ko to može da iskontroliše. Treba da puste one ljudi koji imaju potvrdu da su ili vakcinisani, ili preležali virus, ili koji imaju negativan PCR ili antigenski test. Odgovornost je njihova – rekao je Lončar a zatim objasnio kako će postupati inspektori:

– Ući će jedan inspektor i metodom slučajnog uzorka pitaće jednog, dva gosta, da li imaju nešto od toga. “Imate, hvala lepo, doviđenja”. “Nemate!”. Slikaće se objekat taj i taj, i tom objektu će ići prijava. Zalagaću se da to bude jedna ozbiljna kazna koja će ih odvikavati od toga, da se takve stvari ne dešavaju. Tako da tu ne vidim nikakav problem, niti će se ulaziti u priču sa vlasnicima. Na gostima je samo da pokažu imaju li propusnicu ili ne.

On je rekao da bi ugostitelje, ukoliko ne odobravaju uvođenje kovid propusnica, trebalo pitati da li je bolje da rade i 24 sata, ali za one ljude koji su vakcinisani „ili da ne rade uopšte“.

Kazao je i da je uvođenje kovid propusnica stav medicinskog dela Kriznog štaba i da će raditi na tome.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba, koja je održana 5. oktobra, podsetimo, kazala je da nije problem da se kovid propusnice uvedu, ali jeste da se iskontrolišu, to jest da ne bismo mogli kao što ne može nijedna zemlja.

– Mnogo smo radili i mnogo razmišljali o tome, imamo i spremne propusnice. Moguće je da ćemo doći do toga da ih uvedemo u jednom trenutku, možda ni nećemo, ali ja znam šta će se desiti kada uvedemo kovid propusnice. Ne bismo mogli da ih iskontrolišemo, ne može nijedna zemlja. U Njujorku ih kupuju za 100 dolara – navela je Brnabić.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA SA PROF. DR ALEKOM RAČIĆEM!

Ona je rekla da bismo onda, umesto o merama, tražili tog jednog koji je kupio kovid propusnicu ili tog jednog koji je ušao, a niko mu je nije tražio.

– Mi nemamo jednog inspektora po glavi stanovnika. Ovakve pandemije mogu da se pobede samo ličnom odgovornošću, a to je vakcinacija – istakla je ona.

Nedelju dana ranije izjavila je da je država spremna da uvede kovid propusnice, ali da su one samo način da se, pre svega mladi, vakcinišu i da propusnice nisu nikakav “magični metak” za rešavanje situacije sa pandemijom kovida 19.

– Mi smo spremili sve za kovid propusnice. Ja ću razgovarati još, da vidim da li ćemo ići na to. Ali, čujem na različitim medijima i od raznih eksperata, različite informacije i poglede na stvari – rekla je Brnabić.

O uredniku

Milica Đorović