Sve vesti Svet

NE SAMO ŠTO ZAGAĐUJU SLOBODU VEĆ I PRIRODU! 1,6 MILIJARDI MASKI ZA JEDNOKARATNU UPOTREBU ZAVRŠILO U OKEANIMA!

Posle formalne deklaracije Svetske zdravstvene organizacije o pandemiji COVID-19, vlade širom sveta brzo su naložile upotrebu maski za lice u javnim prostorima.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

To je dovelo do velike potražnje, što je fabrike navelo da počnu da proizvode maske za jednokratnu upotrebu punim kapacitetom. Većina ovih maski proizvedena je u Kini, a u aprilu 2020. zemlja je prijavila zapanjujuću dnevnu proizvodnju od 450 miliona maski.

U izveštaju kompanije Ocean Asia za leto 2020, Maske na plaži – https://oceansasia.org/covid-19-facemasks/, istraživači su razvili formulu koja pruža razumne procene broja maski za jednokratnu upotrebu koje ulaze u životnu sredinu.

S obzirom na godišnju proizvodnju od 52 milijarde maski za jednokratnu upotrebu i stopu gubitka od 3% (procenat maski koje izmiču sistemima za upravljanje vodama), Visual Capitalist, Marcus Lu, primećuje da je tim zaključio da je gotovo 1,6 milijardi maski za lice završilo u našim okeanima u 2020. To iznosi približno 5.500 tona zagađenja plastikom.

More masks than jellyfish': coronavirus waste ends up in ocean | Plastics |  The Guardian

Ove maske su obično napravljene od polipropilena, koji se lako raspada u mikroplastiku. Iako efekti mikroplastike na zdravlje ljudi još nisu utvrđeni, ovi fragmenti su neverovatno uobičajeni u našem vodosnabdevanju – na primer, smatra se da je 94% američke vode iz slavine zagađeno.

Jednokratno ne znači da ih više nema

Uprkos svojoj prirodi za jednokratnu upotrebu, očekuje se da će maskama za jednokratnu upotrebu biti potrebno više od četiri veka da se razgrade dok su u okeanu. Evo kako se ovo upoređuje sa drugim predmetima koje svakodnevno koristimo.

Pandemija se proširila i do 2021. godine, a broj jednokratnih maski koje zagađuju naše okeane verovatno će i dalje rasti.

Imajući ovo na umu, razne kompanije i organizacije počinju da traže rešenje. Jedan vredan primera je Plaxtil, koji razvija metod za reciklažu hirurških maski, tako da se sirovine mogu koristiti za druge proizvode.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”