Sve vesti Svet

Nečuveno! Srbija glasala da se Rusija izbaci iz Saveta UN za ljudska prava- Rusija upozorila SVE ZEMLJE NA OVAKAV ČIN

Nečuveno! Srbija glasala da se Rusija izbaci iz Saveta UN za ljudska prava- Rusija upozorila SVE ZEMLJE NA OVAKAV ČIN

Generalna skupština UN izglasala je, na zahtev zapadnih zemalja, da Rusija bude isključena iz Saveta UN za ljudska prava zbog takozvane invazije na Ukrajinu.

Ukupno 93 države, među kojima su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, glasalo je ZA, protiv je bilo 24, uzdržanih 58. Ruski zvaničnici su u više navrata negirali da je bilo napada na civile.

Ukupno 193 članica Generalne skupštine UN pozvane su bile na glasanje za ili protiv, a uzdržani se nisu uzimali u obzir. Američka ambasadorka pri UN-u Linda Tomas-Grinfild ocenila je juče da Rusija ne treba da bude u Savetu UN za ljudska prava jer bi mogla da to telo koristi kao propagandno oruđe da bi izražavala zabrinutost o ljudskim pravima.

Srbija glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava 1

„Svakodnevno vidimo izveštaje o ruskoj nezainteresovanosti za ljudska prava. Učešće Rusije u Savetu UN za ljudska prava je farsa. To šteti kredibilitetu Saveta i UN-a u celini“, dodala je ambasadorka.

U tekstu rezolucije SAD, o kojoj je bilo glasanje, navodi se da Generalna skupština UN može da suspenduje pravo članstva neke zemlje u Savetu UN za ljudska prava ukoliko ta zemlja čini gruba i sistematska kršenja tih prava.

MARIO ZNA i DRAGAN VUJIČIĆ- Imaju TRI virusa spremna za JESEN- Bajdena će zameniti Mišel Obama

Podsetimo, Rusija je pred današnje glasanje u Generalnoj skupštini UN poslala poverljivu notu zemljama upozoravajući ih da će glasanje za incijativu SAD da se Moskva suspenduje iz članstva u UN-ovom Savetu za ljudska prava smatrati “neprijateljskim gestom“, preneo je Rojters.

Ova novinska agencija tvrdila da je imala uvid u notu koju je Rusija slala zemljama, ali nisu mogli da preciziraju kojim sve državama je ona poslata.

“Vredi napomenuti da će se kao neprijateljski gest smatrati ne samo podrška takvoj inicijativi, već i jednako udaljena pozicija na glasanju (uzdržanost ili neučešće)“, navodi se u noti.

Da li je sledeći potez ove vlasti uvođenje sankcija Rusiji?

NultaTačka/Mediji